Ενας από τους… θεσμούς της δεύτερης κυβερνητικής περιόδου Μητσοτάκη είναι η δημόσια αποκήρυξη θέσεων, προτάσεων και σχεδίων επιφανών υπουργών από τον πρωθυπουργό!
Χθες, ο Κ. Μητσοτάκης επέστρεψε ως… απαράδεκτη την ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη για τη σύσταση έφιππης ομάδας στην ΕΛ.ΑΣ.
Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές (δηλαδή, το πρωθυπουργικό γραφείο) ανέφεραν ότι «προτάθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη η σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία, και η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».
Πριν από τρεις ημέρες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανακοίνωνε ότι θα καταργούνταν το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών. Τον διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που δήλωσε: «Ο κ. Φλωρίδης εξέφρασε πάγιες δικές του απόψεις, οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο».
Το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτές τις εξελίξεις είναι δυσάρεστο: υπάρχει πλήρης ασυνεννοησία σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Επιπλέον, τα «αδειάσματα» των υπουργών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αποκαλύπτουν κι ένα ζήτημα που φαντάζει συμβολικό, αλλά, εάν εξεταστεί προσεκτικά, τότε κρίνεται ιδιαίτερα πρακτικό. Ο λόγος γίνεται για το έλλειμμα ευθιξίας που μαστίζει την πολιτική εξουσία εδώ και δεκαετίες. Εχουμε δύο υπουργικές εξαγγελίες, από τον Γ. Φλωρίδη και τον Ν. Μηταράκη, οι οποίες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποδοκιμάζονται… πανηγυρικά από τον πρωθυπουργό. Οι υπουργοί άκουσαν τη δημόσια αποδοκιμασία των πολιτικών που επεδίωκαν να εφαρμόσουν και συνέχισαν την εργασία τους σαν να μη συνέβη κάτι. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, όπου το πολίτευμα θα είναι -ή έστω θα ομοιάζει με- κοινοβουλευτική δημοκρατία, την κανονική, όχι εκείνη του λατινοαμερικάνικου τύπου, οι εν λόγω υπουργοί θα είχαν παραιτηθεί. Εδώ δεν τίθεται καν θέμα!
Επειδή η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματά της ενδείκνυται να αλλάξει άμεσα ρότα και οι υπουργοί να συνεννοούνται πρώτα με τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο για όσα μέτρα σκοπεύουν να λάβουν.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να κυβερνά με λιγότερο συγκεντρωτικό τρόπο, να αφήνει τους υπουργούς να κάνουν τη δουλειά τους όπως νομίζουν καλύτερα και να κριθούν εκ του αποτελέσματος.