Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» για την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται το κοιμητήριο αλλά και ο περιβάλλων χώρος, όπου θα γίνει η ταφή του Κωνσταντίνου, έκανε αίσθηση.
Ενώ είναι έντονο το ενδιαφέρον της διεθνούς πολιτικής σκηνής, των βασιλικών οίκων και της ελληνικής κοινής γνώμης για το τελευταίο «αντίο» σ’ έναν άνθρωπο που διετέλεσε επικεφαλής του κράτους μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατόρθωσαν να εκθέσουν την Ελλάδα, αφήνοντας στην τύχη του και ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο.
Το δάσος στο Τατόι κάηκε το καλοκαίρι του 2021, ενώ στην περιοχή φυσούσαν άνεμοι εντάσεως… μηδέν μποφόρ – κι αυτό αποτέλεσε ακόμα ένα «επίτευγμα» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αντιμετωπίζει σαν επιτυχίες τις καταστροφές που προκαλεί η πολιτική της. Μόλις οι φλόγες ολοκλήρωσαν το ολέθριο έργο τους, η κυβέρνηση προέβη σε μια σειρά από εξαγγελίες για την αναμόρφωση της περιοχής, την αξιοποίησή της, το μάζεμα των κορμών, την έναρξη αντιπλημμυρικών έργων κ.ά.
Οι φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η «δημοκρατία» στο χθεσινό άρθρο της απέδειξαν ότι ο χώρος εκεί είναι ρημαδιό. Τα πάντα είχαν αφεθεί ως είχαν την επομένη της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς του 2021. Κορμοί πεταμένοι δεξιά αριστερά, οι βασιλικοί τάφοι γεμάτοι κάπνες και βρομιές και το Τατόι, που θα… αξιοποιείτο, μια μεγάλη χωματερή.
Η κυβέρνηση είχε χρόνο να προετοιμαστεί. Γνώριζε ότι η υγεία του πρώην βασιλιά ήταν επιβαρυμένη και πως πλησίαζε το μοιραίο και επίσης γνώριζε ότι στο Τατόι βρίσκεται το κοιμητήριο, όπου θάπτονται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ουδέν έπραξε και τώρα τρέχει, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Η τακτική της απραξίας και της αδιαφορίας και του όψιμου πανικού, όταν φτάνει η ώρα της κρίσης, είναι η πάγια μέθοδος που εφαρμόζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα των «αρίστων» του σε μια σειρά από ζητήματα μείζονος σημασίας. Κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για τη χώρα μας.