Το σκάνδαλο με τον χρηματισμό, από το Κατάρ, της Εύας Καϊλή και του δικτύου στο οποίο ανήκε δείχνει κάτι το οποίο είναι κοινός τόπος για τους πολλούς και «αδιανόητο» για τους λίγους, που προσποιούνται τους ανήξερους: Οι αποφάσεις, οι ψήφοι, οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες πωλούνται και αγοράζονται και στην Κομισιόν και στο Ευρωκοινοβούλιο, σε όλα τα όργανα και σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι ανεξήγητες συμπάθειες ορισμένων στελεχών της Ε.Ε. προς χώρες όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα (όπως το Κατάρ, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν) γίνονται ευεξήγητες, αν συνυπολογιστεί ο παράγων χρήμα – και μάλιστα οι μαύρες και βρόμικες εκδοχές του. Οι εμμονές με διάφορες εταιρίες και συγκεκριμένα… προϊόντα, που επιβάλλονται με το στανιό στην ευρωπαϊκή αγορά, ερμηνεύονται κι αυτές πολύ εύκολα, εφόσον προστεθεί στην εξίσωση το στοιχείο της δωροδοκίας.
Το χρήμα βρίσκεται πίσω από το «άκρως απόρρητο» της κοστολόγησης των εμβολίων στις χώρες της Ε.Ε. μέχρι τις μπίζνες που έχει ανοίξει η εταιρία στην οποία εργάζεται ο Χάικο φον ντερ Λάιεν (ο σύζυγος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) με την Pfizer-BioNTech. Το χρήμα είναι η αιτία και για το τεράστιο πρόγραμμα που φημολογείται πως ανατέθηκε στην εταιρία του Χάικο φον ντερ Λάιεν από την ελληνική κυβέρνηση.
Η υπόθεση της Εύας Καϊλή, πέρα από την ευκολία της διείσδυσης και επιβολής της θέλησης πολυεθνικών επιχειρήσεων ή ξένων χωρών (πολλές φορές εχθρικών) στη χώρα μας μέσω… τρίτων, δηλαδή γραφειοκρατών που έχουν δωροδοκηθεί, αποτελεί μια τρανή απόδειξη της άμεσης ανάγκης ανασχεδιασμού της ευρωπαϊκής Βαβέλ.
Δεν είναι επιτρεπτό να αποφασίζουν διάφοροι -εκλεγμένοι και μη- για τους λαούς χωρίς αυτούς και δίχως να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και ασφαλείας, που θα δύνανται να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Το σκάνδαλο του χρηματισμού της Εύας Καϊλή και άλλων ευρωβουλευτών και γραφειοκρατών από το Κατάρ μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση και εξυγίανση των θεσμών της Ε.Ε.