Επί των ημερών του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην αρχηγία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης αναβιώνει ως σύνθημα, αν και ελαφρώς παραλλαγμένο, το θρυλικό «βάστα, Τούρκο, να γεμίσω».
Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο απάντησε ο Α/ΓΕΕΘΑ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με πιθανό επιχειρησιακό κενό στην ελληνική αεράμυνα λόγω της αποστολής πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία.
Η ανεκδιήγητη θέση του στρατηγού Φλώρου ήταν η ακόλουθη: «Η Ελλάδα είναι ικανή, ικανότατη, να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε ό,τι αφορά το δόγμα το αποτρεπτικό – αμυντικό που έχουμε έναντι των απειλών που δεχόμαστε από συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Το γεγονός ότι η πυροβολαρχία είναι εδώ σημαίνει ότι δεν μας λείπει. Εάν μας έλειπε, θα τη φέρναμε αμέσως πίσω. Και αν μας λείψει και θεωρηθεί πολύ απαραίτητη η παρουσία της στην Ελλάδα, είναι ζήτημα ημερών μαζί με τους φίλους μας τους Σαουδάραβες να τη φέρουμε ξανά πίσω στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα κενό. Τα κενά καλύπτονται μέσω άλλων μέσων».
Ακούγοντας αυτού του είδους την τοποθέτηση, αναρωτιέται κάποιος αν ο στρατηγός Φλώρος εμπαίζει την κοινή γνώμη ή απλώς αγνοεί ότι σε μια πιθανή σύγκρουση με την Τουρκία παίζουν ρόλο τα λεπτά της ώρας και η δυνατότητα τάχιστης απάντησης σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια από την πλευρά της γείτονος. Αν, δηλαδή, αποπειραθούν απόβαση σε νησί του Αιγαίου και αρχίσουν να προσβάλλουν στόχους με τα αεροσκάφη τους, ο Α/ΓΕΕΘΑ θα παρακαλέσει τον Τούρκο ομόλογό του να περιμένει μερικές ημέρες για να μας επιστρέψουν οι Σαουδάραβες τη δανεική πυροβολαρχία Patriot;
Και τι είδους αντίληψη είναι ότι «δεν μας λείπει»; Δηλαδή, κακώς προμηθευτήκαμε και αναπτύξαμε αυτό το οπλικό σύστημα; Δεν λειτουργεί αποτρεπτικά η ύπαρξή του;
Η Εθνική Αμυνα δεν χρειάζεται τέτοιου είδους δηλώσεις, ενέργειες και αντιλήψεις όπως αυτή που εξέφρασε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Επίσης, κάθε άλλο παρά την ωφελούν να αντιμετωπίζονται τα οπλικά συστήματα της χώρας σαν παιχνίδια που τα χαρίζουμε, όπως έγινε με την Ουκρανία, ή τα δανείζουμε, όπως συνέβη με τη Σαουδική Αραβία.