Η «δημοκρατία» επιβεβαιώνεται στις αναλύσεις και τις τοποθετήσεις της και για όσα αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας μας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η αμφισβήτηση της ψευδαίσθησης που δημιούργησαν σε μερίδα του πολιτικού κόσμου, των ΜΜΕ και σε κάποιο τμήμα της κοινής γνώμης οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για το «καλό κλίμα» που επικράτησε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη ο Ελληνας πρωθυπουργός έλαβε κι ένα ανεπιθύμητο «πεσκέσι» από τον Τούρκο πρόεδρο: Χθες καταγράφηκαν 25 παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά. Οι 21 ήταν από μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Η τακτική των Τούρκων δεν αλλάζει ούτε με τις πρωθυπουργικές επισκέψεις ούτε με τις χειραψίες ούτε με κάτι άλλο.
Ο πρωθυπουργός, ενθουσιασμένος, ίσως, από τις τουρκικές «αβρότητες» (αν μπορεί ποτέ να υπάρξει κάτι τέτοιο), μίλησε για τη… συμμαχία μας με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στο καλό «κλίμα» που διαπίστωσε πως αναπτύσσεται στις σχέσεις μας με τη γείτονα, αλλά και στη συνεργασία που μπορούμε να κάνουμε με τους Τούρκους στον τομέα της οικονομίας. Αν κάποιος δεν γνώριζε τον τόπο που επισκέφθηκε ο κ. Μητσοτάκης και την Ιστορία του πληθυσμού, που τώρα τον νέμεται, θα μπορούσε να πιστέψει όσα ακούει. Ομως οι γνωρίζοντες και οι έχοντες στοιχειώδη κριτική ικανότητα μπορεί να άκουσαν πολλά «κεράσια», αλλά κράτησαν μικρό «καλάθι». Μεταξύ αυτών και η εφημερίδα μας, που διατύπωσε στο κύριο άρθρο της τα ακόλουθα ρητορικά ερωτήματα: «Πώς μπορεί κάποιος να κάνει καλές σχέσεις και να οικοδομήσει “θετική ατζέντα” με τον φονιά της περιοχής του; Μπορεί να μας χωρίζουν με μια χώρα τα βασικά αξιακά και υπαρκτικά ζητήματα και να μας ενώνουν τα δευτερεύοντα;»
Την απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι Τούρκοι. Διεκδικούν εδάφη, θαλάσσιο και εναέριο χώρο που ανήκουν στην Ελλάδα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να «διαφημίζουν» τις διεκδικήσεις τους έμπρακτα, με παραβιάσεις.
Η κυβέρνηση ας σοβαρευτεί και ας πάψει να τρέφει αυταπάτες για τις μελλοντικές κινήσεις της Τουρκίας.