Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όποια τελική μορφή κι αν λάβουν, δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα. Η αποσταθεροποίηση της περιοχής επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο και οι πρώτες άμεσες συνέπειες είναι, φυσικά, οι οικονομικές – κι αυτές αποδεικνύονται εξαιρετικά δυσάρεστες. Το κόστος της ενέργειας ανεβαίνει και ακολουθούν οι μεταφορές, τα τρόφιμα και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.
Επιπλέον, ουδείς γνωρίζει αν στο άμεσο ή στο σχετικά εγγύς μέλλον η κλιμάκωση των εντάσεων δύναται να καταλήξει σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση, στην οποία θα εμπλακούν η Ρωσία, το ΝΑΤΟ και άλλες δυνάμεις. Ολα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και για τη χώρα μας υφίσταται ένα επιπλέον ζήτημα: ο κίνδυνος του αναθεωρητισμού.
Αυτό επεσήμανε και ο Ελληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Τσιούκα στο Βουκουρέστι. Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, είπε ότι οι εκφράσεις αναθεωρητισμού θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα και ότι «θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών».
Η προαναφερθείσα δήλωση γινόταν κυρίως για τις διεθνείς συνθήκες (όπως αυτή της Λωζάννης), οι οποίες ρυθμίζουν μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αν το κύμα του αναθεωρητισμού επεκταθεί και η πρακτική της Ρωσίας δημιουργήσει «μόδα», τότε δεν αποκλείεται να δούμε τη γειτονική χώρα να αποπειραθεί να αμφισβητήσει έμπρακτα τις συνθήκες που διέπουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να επεκταθεί σε βάρος μας.
Φυσικά, δεν είναι έξυπνη ή αξιοπρεπής επιλογή για τη χώρα μας να φορέσει τη «φανέλα» του οπαδού της μιας ή της άλλης πλευράς, όσον αφορά τη σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας (με την Ε.Ε. να παίζει τον ρόλο του… κομπάρσου και του ουραγού των Αμερικανών). Όμως, το μήνυμα που διαρκώς οφείλουμε να εκπέμπουμε στα διεθνή fora είναι αυτό ακριβώς που αποτελεί την επίσημη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής μας: «Οχι» στον αναθεωρητισμό. «Ναι» στον σεβασμό των συνόρων και της ανεξαρτησίας κάθε χώρας.