Σήμερα συμπληρώνονται 77 χρόνια από τη σύναψη της Συμφωνίας των Ποσοστών. Στις 9 Οκτωβρίου 1944 στη Μόσχα σχεδιάστηκε ο γεωπολιτικός προσανατολισμός της χώρας μας πάνω σε μια… χαρτοπετσέτα (τουλάχιστον αυτό αποκάλυψε ένας από τους πρωταγωνιστές, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, στα απομνημονεύματά του, δημοσιοποιώντας μάλιστα το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκε η μοίρα της περιοχής μας)!
Στη Μόσχα συζητούσαν για το μέλλον των βαλκανικών χωρών ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν. Σε αυτήν τη διάσκεψη αποφασίστηκε η μοιρασιά των Βαλκανίων σε ζώνες επιρροής μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Βρετανίας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να… επηρεάζεται κατά 90% από τους Αγγλους και κατά 10% από τους Σοβιετικούς. Σε γενικές γραμμές, η συμφωνία τηρήθηκε, αν και η Βρετανία, που δεν έπαψε να συρρικνώνεται μετά τη νίκη της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέδωσε στις ΗΠΑ όση «επιρροή» είχε στην Ελλάδα.
Είναι, αναμφίβολα, θλιβερό και ανάξιο για την Ιστορία του έθνους μας να γράφουν ξένοι τη δική μας Ιστορία και να διαμοιράζουν τα ιμάτια της Ελλάδας, συνάπτοντας συμφωνίες ερήμην μας. Οι Ελληνες υπέστησαν βαρύτατες απώλειες στον πόλεμο για την ελευθερία, αλλά η αναξιότητα, η φιλαυτία, η ιδεολογική τύφλωση και η ανοησία ορισμένων πρωταγωνιστικών μορφών του πολιτικού βίου εκείνης της περιόδου επέτρεψαν στους ξένους να μοιράζουν ό,τι είχε απομείνει από την Ελλάδα, λες και εκείνοι ήταν οι νόμιμοι κτήτορες της πατρίδας.
Οι Έλληνες πρέπει να γράφουμε μόνοι την Ιστορία μας. Να μην επιτρέπουμε σε ξένους να έχουν τόσο ισχυρή παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας μας. Να μη θυσιαζόμαστε για κανέναν ισχυρό ή ανίσχυρο διεθνή «παίκτη» και για ό,τι κατά καιρούς προσφέρουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν σημαντικά ανταλλάγματα, για τα οποία θα πρέπει από πριν να έχουμε γραπτές διαβεβαιώσεις.
Όλα τα υπόλοιπα, τα οποία θέτουν την Ελλάδα σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τρίτες χώρες ή και συμμαχίες, απευθύνονται σε αφελείς και διατυπώνονται συνήθως από συνειδητούς πράκτορες των ξένων δυνάμεων.