Στην πατρίδα μας υπάρχουν πολλά θύματα από τον κορονοϊό. Η συμπεριφορά των κρατικών αξιωματούχων είναι από αντιφατική έως ασυνάρτητη. Οι ευθύνες πετιούνται από τη μια πλευρά στην άλλη σαν μπαλάκι και την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία και η κοινωνία καταστρέφονται από τα παρατεταμένα -και όπως έχει κατά περιπτώσεις αποδειχθεί- ατελέσφορα, αυστηρότατα lockdowns.
Σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει ότι ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας διαφωνούσε με το άνοιγμα των σχολείων, και ο ίδιος όπως και οι συνάδελφοί του δεν πρέπει να αφήνουν ασχολίαστες τέτοιας βαρύτητας ειδήσεις.
Κάθε κυβερνητική απόφαση που αφορά τον χειρισμό της πανδημίας κρίνει τις ζωές και επηρεάζει την ψυχολογία και τις περιουσίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Οι εμπλεκόμενοι στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων πρέπει να κινούνται με διαφάνεια, να ενημερώνουν το κοινό για τη συνολική πορεία των πραγμάτων, αλλά και για τις δικές τους εισηγήσεις και εκτιμήσεις.
Η εφημερίδα μας στο κύριο άρθρο της πριν από λίγες ημέρες (στις 20/12/2020) επισήμαινε τα ακόλουθα: «Και στην πατρίδα μας υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία αφορούν τον χειρισμό της πανδημίας και τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων. Ενα από τα βασικότερα είναι το γνωστό θέμα με τα “διπλά βιβλία” του ΕΟΔΥ και ο βαθμός της επιβάρυνσης στο σύστημα Υγείας από τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις στο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.
Όσοι επιστήμονες συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες αλλά και η πολιτική ηγεσία πρέπει να δώσουν στην κοινωνία, που δοκιμάζεται σκληρά και από την πανδημία και από την οικονομική κρίση που προκαλεί, εξηγήσεις για μια σειρά από ζητήματα».
Στη διερεύνηση όσων έχουν συμβεί με τον χειρισμό της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού έχει λόγο και η Δικαιοσύνη. Η πρώτη πράξη της δικαστικής διερεύνησης του θέματος είναι ο σχηματισμός δικογραφίας για το δεύτερο κύμα μετάδοσης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, διαφωτιστική θα μπορούσε να αποδειχθεί και μια ενδελεχής εξέταση όσων αποκάλυψε για τις κυβερνητικές αβλεψίες και τα λάθη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης είχε πει σε τηλεοπτική εκπομπή: «Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης… Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία, στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή».
Ολα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν τα στόματα όσων γνωρίζουν και να δημοσιευτούν πρακτικά σχετικών συνεδριάσεων.