Οι εμβολιασμοί άρχισαν στη Βρετανία, με την προοπτική να ακολουθήσουν εντός του Ιανουαρίου και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων -σύμφωνα με τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης- και η δική μας. Ταυτόχρονα όμως άρχισαν να καταγράφονται και οι πρώτες παρενέργειες, τροφοδοτώντας και ενισχύοντας τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις.
Ενα πρώτο ψύχραιμο συμπέρασμα που οφείλουν να ασπαστούν άπαντες είναι ότι οι άκρατοι πανηγυρισμοί αποδεικνύονται υπερβολικοί και σίγουρα βιαστικοί. Οι υποστηρικτές του, θέλοντας να αντικρούσουν τους λεγόμενους «αρνητές» του -ίσως και για άλλες σκοπιμότητες-, οδηγήθηκαν αυτόματα στο άλλο άκρο, εμφανίζοντας το εμβόλιο περίπου ως πανάκεια. Τώρα όμως είναι μάλλον εκτεθειμένοι από τις ίδιες τις εξελίξεις…
Εκτός από το εξωτερικό ζήσαμε και εδώ, όλο το τελευταίο διάστημα, την αγωνιώδη προσπάθεια πολλών πλευρών -με την κυβέρνηση να πρωτοστατεί- να πειστούν οι πολίτες ότι χρειάζεται να κάνουν λίγη υπομονή ακόμη διότι «σε λίγες εβδομάδες έρχεται το εμβόλιο που θα μας σώσει». Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι «η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο».
Να όμως που τώρα αποδεικνύεται ότι ναι μεν «βρέθηκε» το εμβόλιο, ωστόσο ο χρόνος που θα χρειαστεί σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ περισσότερος έως ότου μπορέσουν να εξαχθούν ασφαλή και συγκεκριμένα συμπεράσματα. Οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι των φαρμακευτικών κολοσσών δεν μπορούν παρά να αναγνωρίσουν τα προβλήματα, έστω και εάν τα εξωραΐζουν δεόντως. Παράλληλα, άρχισε να διαμορφώνεται η λίστα των εξαιρέσεων. Δηλαδή των κατηγοριών του πληθυσμού που δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν τουλάχιστον στην πρώτη φάση, αλλά πιθανόν και στη συνέχεια. Και οι κατηγορίες αυτές δεν φαίνεται να είναι μικρές.
Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι θα χρειαστούν μερικοί έως πολλοί μήνες για να φανούν στην πράξη αφενός η αποτελεσματικότητα και αφετέρου η ασφάλεια του εμβολίου. Αυτή είναι μια αυτονόητη, διαχρονική επιστημονική αλήθεια, όσο και εάν οι επικοινωνιακές και άλλες, πολιτικές ή μη, ανάγκες την παραμερίζουν.
Έχει σημασία ακόμη ότι όλα αυτά αφορούν το καλό σενάριο του εμβολίου και όχι το ενδεχόμενο να μην επαληθευτούν στην πορεία του χρόνου τα προβαλλόμενα προγνωστικά. Μπορεί λοιπόν όλη αυτή φιλολογία να εξασφαλίζει κάποιο χρόνο, αλλά όταν λήξει -σύντομα- και αυτός, τι θα γίνει;