Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο ήρθε στην Ελλάδα, πήρε ό,τι ήθελε -και ίσως πολλά περισσότερα από όσα ανακοινώθηκαν- και απήλθε, συνιστώντας στους Ελληνες να επιλύσουμε ειρηνικά «τυχόν διαφορές».
Ο κ. Πομπέο έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter τα ακόλουθα: «Χάρηκα πολύ που είδα σήμερα τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Κρήτη. Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με την περιφερειακή πολιτική, οικονομική και ενεργειακή συνεργασία. Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την επανέναρξη διαλόγου και την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο».
Ουσιαστικά, ο κ. Πομπέο, αντί να στηρίξει την Ελλάδα για τις ανεκτίμητης στρατηγικής σημασίας (για τις ΗΠΑ) παραχωρήσεις και… διευκολύνσεις, την άδειασε, επαναλαμβάνοντας μονότονα αυτό που μας συνιστούν εδώ και δεκαετίες οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι (πλην Γάλλων) «σύμμαχοι»: να δώσουμε στους Τούρκους μερικά απ’ όσα ζητούν για να τους εξευμενίσουμε και να μην υπάρξει πόλεμος και κλονιστεί η νατοϊκή «συμμαχία».
Η χώρα μας παραχώρησε άνευ ουσιαστικών ανταλλαγμάτων βάσεις και επέκταση υπαρχουσών βάσεων (βλ. Σούδα) στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και έλαβε αόριστες υποσχέσεις για οικονομική συνεργασία, επενδύσεις, κοινοπραξίες σε ζητήματα υψηλής τεχνολογίας και διάφορα άλλα.
Επιπλέον, έγινε απόπειρα να παρουσιαστεί σαν «εθνική επιτυχία» το γεγονός ότι το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο πολεμικό πλοίο USS Hershel «Woody» Williams θα ελλιμενιστεί μόνιμα στη Σούδα. Ετι δε, επειδή οι ξένοι αξιωματούχοι γνωρίζουν τη δυσκολία υποβολής «δύσκολων» (δηλαδή ουσιαστικών) ερωτημάτων από την ελληνική πλευρά, ο κ. Πομπέο είπε ότι «είναι μια τέλεια επιλογή, γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει τη στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Αποτελεί τέλεια επιλογή για τους Αμερικανούς, αλλά για την Ελλάδα το γεγονός είναι -στην καλύτερη περίπτωση- αδιάφορο. Επίσης, ο κ. Πομπέο είπε για τον μόνιμο ελλιμενισμό του αμερικανικού πλοίου στην Κρήτη και τη «στρατηγική σχέση» με την Ελλάδα ότι είναι σημαντικές «γιατί βλέπουμε ότι η Ρωσία αποσυντονίζει την ισορροπία στην περιοχή, όπως στη Λιβύη».
Τις εισβολές της Τουρκίας σε γειτονικές χώρες, τις εθνοκαθάρσεις και τις πολεμικές ενέργειες ακόμα και στη Λιβύη δεν τις αντελήφθη, μάλλον, ο κ. Πομπέο…