Η κυβέρνηση -για λόγους που γνωρίζουν μόνο εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή της εξουσιαστικής πυραμίδας- έχει σχεδόν θεοποιήσει τη χρήση της μάσκας. Αν πάρει κάποιος στα σοβαρά τις δηλώσεις προσώπων που καθορίζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, θα συμπεράνει ότι σχεδιάζουν να την επιβάλουν παντού, ακόμα κι αν δεν χρειάζεται, έχοντας ως πρόσχημα την «αύξηση της προσήλωσης στη χρήση της και στους εσωτερικούς χώρους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, εξήγγειλε τη λήψη μέτρων σε βάρος μαθητών και γονέων, σε περίπτωση που ένας μαθητής δεν φορέσει μάσκα.
Ο κ. Πέτσας αρχικά είπε στη συνέντευξη ότι «δεν πρέπει να τιμωρείται το παιδί για την ανευθυνότητα ενός γονέα», αλλά στη συνέχεια ανέτρεψε το εκδηλωθέν πνεύμα της «μεγάθυμης» κυβερνητικής στάσης με τα ακόλουθα: «Θα πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι. Τώρα, εάν δεν φορά κάποιος μάσκα, δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμμαθητές του στην τάξη. Το πλέγμα των μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων -που φυσικά θα υπάρχει- θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».
Είναι εξωφρενικό και εξοργιστικό ότι η κυβέρνηση διέπεται από τέτοιου είδους ολοκληρωτικές αντιλήψεις και χρεώνει «συλλογική ευθύνη» σε μια οικογένεια, ανήλικο μέλος της οποίας ίσως αμελήσει να φορέσει μάσκα. Οι εύλογες απορίες που προκαλούν τέτοιου είδους τοποθετήσεις είναι πολλές και οι κυβερνητικοί δείχνουν ότι δεν έχουν διάθεση να τις απαντήσουν.
Πώς θα… διαγιγνώσκει το κράτος ότι πίσω από το «έγκλημα» ενός ανήλικου παιδιού που δεν φορά μάσκα κρύβονται «ανεύθυνοι γονείς»; Πώς το παιδί που δεν φορά μάσκα θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμμαθητές του στην τάξη, την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη χρήση μάσκας από τα παιδιά άνω των 12 ετών, κυρίως όταν δεν είναι εφικτό να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους ανθρώπους;
Τι είδους «φιλελευθερισμό» ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, όταν οι δηλώσεις παραγόντων της θυμίζουν εποχές και χώρες όπου θεσπίζονταν οι «νόμοι της Νυρεμβέργης»;