Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις αυτό το καλοκαίρι για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκαν από το υπ. Τουρισμού, δείχνουν την αλλοπρόσαλλη στάση που υιοθετεί πλέον η κυβέρνηση. Από το ένα άκρο (της απόλυτης καραντίνας στους γηγενείς) πήγαμε στο άλλο, την ελεύθερης πρόσβασης των ξένων τουριστών. Προβλέπονται μόνο ελάχιστα δειγματοληπτικά τεστ, με τη μέθοδο του… Λόττο!
Τα μέτρα που πρέπει να λάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού συνοψίζονται στα πολύ βασικά: Πλύσιμο χεριών, μάσκες και… άγιος ο Θεός! Ο κατάλογος που ανακοινώθηκε έχει βέβαια δεκάδες λεπτομέρειες και προβλέψεις, που όμως δεν έχουν καμία ουσία ούτε παρέχουν προστασία.
Αναφέρεται, για παράδειγμα: «Η διεύθυνση του καταλύματος ορίζει συντονιστή για την επίβλεψη της εφαρμογής του και υπεύθυνο για κάθε επιμέρους τμήμα αυτού. Αποτυπώνεται το γεγονός ότι το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο στην τήρηση του πρωτοκόλλου ή των επιμέρους πρωτοκόλλων ανά τμήμα του καταλύματος με αντίστοιχη αναφορά των ατόμων, της διάρκειας και του τρόπου της εκπαίδευσης (π.χ. τηλεκπαίδευση, εκπαίδευση από εξωτερικό διαπιστευμένου συνεργάτη κ.λπ.). Συνιστάται η μέθοδος e-learning και κρίνεται απαραίτητη η υποχρεωτική παρακολούθηση όλων των εργαζομένων.
Αποτυπώνεται συνεργασία με ιατρό. Απαιτείται υπεύθυνη δήλωση κάθε μέλους του προσωπικού ότι έχει ενημερωθεί για τα πρωτόκολλα υγιεινής και διαχείρισης κρουσμάτων Covid-19 που αφορούν το πεδίο αρμοδιοτήτων του. Κάθε μέλος του προσωπικού πρέπει να συμμορφώνεται αυστηρά με τα βασικά προστατευτικά μέτρα κατά του Covid-19: τήρηση υγιεινής χεριών, σωματικών αποστάσεων (physical distancing) από τους πελάτες και το λοιπό προσωπικό σε όλους τους χώρους εργασίας, τους χώρους του ξενοδοχείου και τους χώρους ανάπαυσης, αποφυγή αγγίγματος προσώπου και γενικά προσωπική και αναπνευστική υγιεινή.
Το τουριστικό κατάλυμα οφείλει να χορηγεί σε κάθε μέλος του προσωπικού επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και να εξασφαλίζει τη συνεχή επάρκεια των αποθεμάτων. Συνιστάται στο προσωπικό να μείνει στο σπίτι και να ζητήσει ιατρική βοήθεια, αν παρουσιάζει συμπτώματα σχετικά με την ασθένεια, ειδοποιώντας τον υγειονομικό υπεύθυνο του καταλύματος».
Όλα αυτά τα αυτονόητα παρουσιάζονται ως «πρωτόκολλο» και διαφημίζονται με πανηγυρικούς τόνους ως σχέδιο δράσης.
Αυτά βλέπουν οι φορείς του τουρισμού και οι νησιώτες, και τρέμουν για όσα μπορεί να συμβούν. Ορισμένοι λένε ανοιχτά ότι «είναι σαν να πηγαίνουμε στην πρώτη γραμμή του πολέμου χωρίς καμία προστασία».
Μακάρι ο Θεός της Ελλάδας να βάλει πάλι το χέρι Του και να μη βιώσουμε δύσκολες καταστάσεις από εισαγόμενα κρούσματα. Μάλλον μόνο σ’ αυτόν πρέπει να ελπίζουμε…