Η εκπαιδευτική διαδικασία επί υπουργίας Κεραμέως θα μετατραπεί σε ριάλιτι με τις ευλογίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Τα εν οίκω των οικογενειών θα… βγουν εν δήμω.
Οι αγωνίες, τα προβλήματα και οι ιδιαίτερες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην τάξη θα κοινοποιούνται σε όλες τις οικογένειες από τους υπολογιστές ή τα φορητά τηλέφωνα των δασκάλων, που θα καταντήσουν παρουσιαστές θλιβερών ριάλιτι, επειδή η υπουργός θέλει να εξοικειώσει τις νέες γενιές με την ύπαρξη καμερών στην καθημερινότητά τους.
Η υπουργός Παιδείας κυρία Κεραμέως κοινοποίησε χθες δελτίο Τύπου στο οποίο επέχαιρε για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να μεταδίδονται τα μαθήματα με ήχο και εικόνα από τις τάξεις. Εκεί, μεταξύ άλλων, η υπουργός διευκρίνιζε ότι «επιτρέπεται μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για όσο διαρκεί η διδασκαλία, με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές. Απαγορεύεται ρητά η καταγραφή και αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος».
Η ίδια η διευκρίνιση δείχνει πόσο άσχετη με το αντικείμενο είναι η υπουργός. Είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές δεν πρόκειται να είναι οι αποκλειστικοί αποδέκτες των ζωντανών μεταδόσεων – μια και οι γονείς είναι εκείνοι που βοηθούν τα παιδιά να «εισέλθουν» στο εκπαιδευτικό δίκτυο και επιβλέπουν την όλη διαδικασία. Η απαγόρευση της καταγραφής και αποθήκευσης μεταδιδόμενου οπτικοακουστικού υλικού είναι ένα κενό γράμμα και θα παραμείνει έτσι αφού δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβωθεί αν κάποιος χρήστης καταγράφει και αποθηκεύει το υλικό.
Είναι επίσης άξια λόγου η φοβερή αντίφαση της πολυέξοδης και ουσιαστικά άχρηστης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Από τη μία, σε διάφορες περιπτώσεις, δεν επιτρέπει στην ΕΛ.ΑΣ. να χρησιμοποιεί κάμερες για να καταγράφονται οπτικοακουστικά τεκμήρια αδικοπραξιών και, από την άλλη, επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση εικόνας και ήχου από τάξεις με μικρά παιδιά.