Το μεγάλο πάρτι με το 600άρι που προοριζόταν για τη δήθεν επιμόρφωση των επιστημόνων αναβάλλεται και το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τελικά οι επιστήμονες θα πάρουν αυτό το βοήθημα για να το χρησιμοποιήσουν όπου εκείνοι επιθυμούν και έχουν ανάγκη.
Η κυβερνητική άτακτη υποχώρηση αποδεικνύει ότι όντως υπήρχε πρόβλημα σε αυτή την υπόθεση και κάποιοι οφείλουν απαντήσεις σε απορίες που έχουν οι πολίτες. Ποιοι πρότειναν τη λύση των vouchers; Με ποιο σκεπτικό και κριτήρια επιλέχθηκαν οι εταιρίες που διέθεταν τις πλατφόρμες; Πώς οδηγήθηκε ο πρωθυπουργός στην απόφαση να ακυρώσει τις αρχικές επιλογές του;
Πρώτη η εφημερίδα μας ασχολήθηκε με το θέμα και αποκάλυψε τις σκανδαλωδώς αδιαφανείς συνθήκες ανάθεσης αυτής της… εργολαβίας. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» στο φύλλο της 12ης Απριλίου δημοσίευσε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Κυριάκο, μάζεψέ τους!Το μεγάλο κόλπο με το 600άρι των επιστημόνων – “Πάρτι” εκατομμυρίων με εταιρίες-φαντάσματα και ξεχασμένες ΜΚΟ. Από τα 192.965.940 ευρώ του προγράμματος με τα vouchers, 108.205.200 ευρώ θα μοιραστούν οι 108.000 ωφελούμενοι, 54.760.740 ευρώ θα εισπράξουν τα λίγα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, 30.000.000 ευρώ οι μόλις έξι “άγνωστοι” για πλατφόρμες αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ». Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν και τα εξής:
«Και ενώ η καταστροφική λαίλαπα έχει αρχίσει ήδη να σαρώνει τον κόσμο των επιχειρήσεων και της εργασίας, σε κάποιους κήπους έχουν αρχίσει να φυτρώνουν “λεφτόδεντρα” (…). Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό είναι η υπόθεση με τα vouchers “τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση” (…). Ο πακτωλός των χρημάτων -μιλάμε για ποσά με πολλά μηδενικά- θα κατευθυνθεί σε ελάχιστες τσέπες, οι κάτοχοι των οποίων τελικά θα προσφέρουν υπηρεσίες με ελάχιστο ή και μηδαμινό κόστος». Υστερα από αυτό το δημοσίευμα ακολούθησαν κι άλλα εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.
Τη σειρά των αποκαλύψεων της «δημοκρατίας» ακολούθησε η εκκωφαντική σιωπή των κατεστημένων μέσων ενημέρωσης – μια επιπλέον απόδειξη ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα αξιοπιστίας στον ελληνικό Τύπο, που αυτοδιαφημίζεται ως «θεσμικός» και «σοβαρός», ενώ απλά είναι απονευρωμένος, ανέμπνευστος, καθεστωτικός και ελεγχόμενος.
Γι’ αυτό ξεχωρίζει η «δημοκρατία». Κάνει δημοσιογραφία. Δεν φιλοτεχνεί εξωραϊσμένα προφίλ κυβερνητικών παραγόντων.