Η θνητότητα είναι νόμος που αγγίζει μόνο την ύλη. Στο πνευματικό πεδίο ο θάνατος είναι ανίσχυρος. Γι’ αυτό η Ελλάδα κατέστη ανίκητη και αθάνατη. Οι πράξεις, οι σκέψεις και τα επιτεύγματα των Ελλήνων έχουν περάσει στη σφαίρα των τέλειων και άφθαρτων ιδεών και εμπνέουν, παραδειγματίζουν και καθοδηγούν το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου.
Ο καταστερισμός του Ελληνισμού στα πεδία της αφθαρσίας έγινε εφικτός κυρίως μέσω των πολεμικών κινδύνων που προθύμως αναλάβαμε. Οι Ελληνες εκτέλεσαν άνευ αντιλογίας το καθήκον της εκπροσώπησης της ελευθερίας, της αρετής και του ήθους απέναντι στη χυδαιότητα της ανελευθερίας και της υποταγής με αντάλλαγμα την ύλη.
Η διαδρομή μας δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει – μια και έχει οριστεί από τον Κύριο και Εκείνος δεν αναθεωρεί ειλημμένες αποφάσεις. Αυτή η διαδρομή είχε λαμπρούς σταθμούς, τον Μαραθώνα, τη Σαλαμίνα, τις Θερμοπύλες, τις Πλαταιές, το Μανιάκι, την Τριπολιτσά, το Τεπελένι, τον Πενταδάκτυλο, το Εσκί Σεχίρ, οπουδήποτε έλαμψαν οι ελληνικές λόγχες – είτε σε νίκες είτε σε ήττες.
Εχοντας αυτά κατά νου μόνο με χαρά και συγκίνηση μπορεί να εκφραστεί κάποιος για την έναρξη του κύκλου των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, που έγινε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση είπε ορθά ότι υπάρχει η ανάγκη «να σκάψουμε και να σκύψουμε ως τις ρίζες μας, ώστε να συνδεθούμε με αυτές».
Αυτό είναι το μείζον ζήτημα για τον λαό μας, η μοναδική συνταγή της επιτυχίας στον ευγενή και σκληρό αγώνα για επιβίωση και συνέχιση της πολιτισμικής αποστολής των προγόνων μας.
Η ιστορική μνήμη δεν είναι νεκρό γράμμα, αλλά η ίδια η φωνή της συνείδησής μας, που μας λέει ότι μπορούμε να κατορθώσουμε το ανέφικτο αν το επιδιώξουμε όλοι μαζί, με ενότητα, ενθουσιασμό, αποφασιστικότητα και πίστη.
Σχεδόν 2.500 χρόνια έχουν περάσει από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αλλά η θύμησή τους πάλλει τις καρδιές μας σ’ ένα αδιάκοπο παρόν.