Είναι αφελές και τελικά επιβλαβές να προβάλλουμε τις επιθυμίες μας ως αδιάψευστη πραγματικότητα. Οι επιθυμίες είναι επιθυμίες και η αλήθεια μόνο μία, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η αλήθεια στην υπόθεση Novartis είναι ότι η Δικαιοσύνη θεωρεί ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει και ότι υπάρχει σκάνδαλο – παρόλο που αυτό μπορεί να στενοχωρεί κάποιους.
Αν η ελληνική Δικαιοσύνη θεωρούσε ότι όλα είναι σκευωρία, ότι δεν υπάρχει τίποτα, ότι όλος αυτός ο ντόρος που έχει προηγηθεί προκλήθηκε για… επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους, τότε η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν θα έστελνε δικογραφία στη Βουλή με την οποία ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Ο πρώην υπουργός έπειτα από αυτή την εξέλιξη μίλησε ξανά περί «ελεεινής πολιτικής σκευωρίας», αλλά αυτό τελικά θα ξεκαθαριστεί μέσω των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών.
Είναι αληθές ότι πτυχές αυτού του σκανδάλου και κατηγορίες σε βάρος πολιτικών προσώπων έχουν απορριφθεί κι έχουν οδηγηθεί στο αρχείο, αλλά δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται το θέμα μεροληπτικά.
Δηλαδή, όταν καταπίπτει μια κατηγορία να λέγεται από ομάδα δημοσιολογούντων ότι «δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis» και οι ίδιοι άνθρωποι να «λησμονούν» να ασχοληθούν με το θέμα όταν η Εισαγγελία Διαφθοράς (στην οποία χρεώνονται διάφοροι συζητήσιμοι χειρισμοί) στέλνει δικογραφία στη Βουλή με την οποία ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.
Το τελεσίδικο ξεκαθάρισμα, το οποίο θα γίνει με βάση την κείμενη νομοθεσία, θα ωφελήσει πολύ και το τμήμα του πολιτικού προσωπικού που -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- εμπλέκεται στην υπόθεση, αλλά και την κοινωνία.
Η χειρότερη δυνατή εξέλιξη θα είναι να μην εξεταστεί εξονυχιστικά καμία παράμετρος του σκανδάλου και η κοινή γνώμη να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι έγιναν τα συνήθη: μια σειρά από νομότυπες, αλλά όχι ουσιώδεις ενέργειες, οι οποίες κατέληξαν σε «κουκούλωμα». Οι υποψίες μπορούν να δηλητηριάσουν και να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον συλλογικό βίο.
Οψόμεθα…