Το «κρυφτούλι» που άρχισε να παίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την πλειοψηφία με την οποία θα ψηφιστεί στη Βουλή η κυοφορούμενη συμφωνία για το Σκοπιανό δεν δείχνει τόσο αθώο, αλλά ούτε και τόσο αποσπασματικό. Η συζήτηση που άρχισε για τους «180» προοιωνίζεται νέες συγκλίσεις και παραπέμπει σε πιο σύνθετα σενάρια.
Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, διαψεύδουν, με ήπιο τρόπο, ότι αποτελεί δική τους αξίωση να περάσει μια τέτοια συμφωνία με τη στήριξη και της αντιπολίτευσης. Δεν είναι κανείς αφελής, πάντως, για να πιστεύει πως η Κομισιόν, οτιδήποτε κι αν έχει συζητηθεί στο παρασκήνιο, θα το επιβεβαίωνε. Η εμπειρία του παρελθόντος από ανάλογες παρεμβάσεις -ειδικά κατά την τελευταία οκταετία- έχει καταστήσει τους εταίρους μας, αν μη τι άλλο, πιο προσεκτικούς. Σημασία έχει ότι μια τέτοια συζήτηση δεν την αρνείται το Μέγαρο Μαξίμου, που αρκείται σε «ήξεις αφήξεις». Ούτε είναι, φυσικά, τυχαίο ότι οι σχετικές πληροφορίες είδαν καταρχάς το φως της δημοσιότητας από την «Αυγή», το επίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση θέλει σε πρώτη φάση να μετρήσει αντιδράσεις, να σφυγμομετρήσει τις διαθέσεις των άλλων κομμάτων και να δημιουργήσει επικοινωνιακό περιβάλλον που να την ευνοεί, εν όψει της προωθούμενης λύσης για το Σκοπιανό. Οι Ευρωπαίοι, χωρίς να εκτίθενται άμεσα, δεν έχουν κανέναν λόγο να την εμποδίσουν σε αυτό το παίγνιο. Αντιθέτως, φαίνεται ότι από κάποιους κύκλους, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, το εθνικό αυτό θέμα αντιμετωπίζεται ως άσκηση για ευρύτερη και εφ’ όλης της ύλης προσέγγιση μεταξύ των δυνάμεων που πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή.
Η συζήτηση αυτή αναπτύσσεται, μάλιστα, την ώρα που φουντώνει η εκλογολογία, σε συνδυασμό με την επικείμενη λήξη του μνημονιακού προγράμματος και τις μεγάλες αβεβαιότητες για την «επόμενη ημέρα». Τα σημερινά κόμματα εξουσίας μπορεί να αναλίσκονται σχεδόν καθημερινά σε αντιπαραθέσεις, ακόμη και σκληρές, για τις ευθύνες του παρελθόντος και του παρόντος, αλλά δεν μπορούν να αποφύγουν τον κοινό μνημονιακό παρονομαστή τους. Και είναι αρκετοί εκείνοι που, παρά τις πρόσκαιρες εντάσεις, ποντάρουν πολύ στη δημιουργία κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ώστε να μπει η χώρα μας και σε αυτό το γερμανικό καλούπι. Μένει να φανεί αν με τους «180» για το θέμα των Σκοπίων θα γίνει η μεγάλη πρόβα.