Ενας από τους βασικούς άξονες της ιπποκρατείου ιατρικής ήταν η προτεραιότητα της πρόληψης έναντι της θεραπείας. Το «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» αποδίδεται στον Ιπποκράτη και η κοινή λογική, όπως έχει διαμορφωθεί από την ανθρώπινη εμπειρία χιλιετιών, λέει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη, πιο ευχάριστη και μακράν αποδοτικότερη από οποιαδήποτε θεραπεία.
Αν εγκαταστήσουμε υγιεινές συνήθειες και αντιλήψεις στην καθημερινότητά μας και εξεταζόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα, τότε περιορίζουμε πολύ το ενδεχόμενο ασθένειας. Αυτό συμφέρει και τους ιδιώτες και την Πολιτεία, που θέλει υγιείς πολίτες.
Αυτά τα γνώριζε ο Ιπποκράτης, τα είχαν συνειδητοποιήσει οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και τα αποδέχεται η παγκόσμια κοινότητα ως αυτονόητα – πλην του ελληνικού υπουργείου Υγείας, το οποίο θεωρεί ύπατο νόμο και απόλυτη προτεραιότητα την… προσαρμογή στην προκρούστεια κλίνη του Μνημονίου.
Η άγνοια και η αδιαφορία για την υγεία του λαού και η τυφλή υπακοή στα κελεύσματα των πιστωτών εξαπλώνουν (κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά) την αρρώστια στον τόπο μας. Στα πολλά ατοπήματα που έχει διαπράξει το εν λόγω υπουργείο πρέπει να προστεθεί και ο περιορισμός των διαγνωστικών εξετάσεων!
Οπως έγραψε σχετικά η «δημοκρατία», θα μπει «”κόφτης” στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων ανά ασφαλισμένο». Αυτό γίνεται μετά την υπουργική απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από χθες, με στόχο τον περιορισμό των δαπανών, ενώ «παράλληλα τίθενται όρια και στη συχνότητα με την οποία θα μπορεί να επαναλαμβάνει αυτές τις εξετάσεις ο ασθενής. […] Ο ΕΟΠΥΥ φέτος έχει προϋπολογίσει 315.0000.000 ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ωστόσο έως τώρα υπολογίζεται ότι τελικά θα φτάσει τα 370.000.000 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις το 2015 ήταν 553.000.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται δυσθεώρητο σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επικαλείται έλλειψη ενημέρωσης των γιατρών και ζητά την ανάκληση της υπουργικής απόφασης».
Δυστυχώς, ο μεγαλύτερος ασθενής είναι το ίδιο το υπουργείο Υγείας.