Πολλές φορές, ειδικά σε υποθέσεις που χειρίζεται η Δικαιοσύνη και φτάνουν στο ακροατήριο, όσοι συμβάλλουν στην αξιολόγηση των δεδομένων μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το είναι από το φαίνεσθαι. Δηλαδή, να πειθαρχούν την αξιολογική μέθοδό τους και να την περιορίζουν μόνο στα γεγονότα, στις ομολογίες, στις μαρτυρίες και τις απτές αποδείξεις. Κάποιος μπορεί να… φαίνεται ένοχος αλλά να μην είναι. Δεν αποτελούν ενοχοποιητικά στοιχεία η απεριποίητη περιβολή και η αγένεια στη συμπεριφορά.
Στην πολιτική, όμως, αν δεν είναι αξιοπρεπές το φαίνεσθαι, τότε και το είναι βρίσκεται εκτός των ανεκτών ορίων. Μπορεί η προσεγμένη περιβολή και οι καλοί τρόποι να αξιοποιούνται από ορισμένους σαν προπετάσματα καπνού που καλύπτει τις δόλιες προθέσεις τους, αλλά το ίδιο κατά κανόνα συμβαίνει και σε όλους όσοι περιφρονούν τα γενικώς παραδεδεγμένα και προκαλούν την κοινή γνώμη με τη στάση και τις επιλογές τους.
Δεν μπορεί κάποιος να φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και να μην προσέχει την ενδυμασία του αλλά και πώς θα συμπεριφερθεί σε επίσημες συναντήσεις.
Είναι απαράδεκτο ο λαός μας να πένεται και να είναι στριμωγμένος στα σχοινιά του μνημονιακού ρινγκ και βουλευτές της Ν.Δ. να επιδεικνύουν τον πλούτο και την ανεμελιά τους στις παραλίες της Μυκόνου και άλλων κοσμοπολίτικων τουριστικών θερέτρων ή να κάνουν κρουαζιέρες σε θαλαμηγούς επιχειρηματιών.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυψε ότι βρίσκονται «στο μικροσκόπιο του Κυριάκου Μητσοτάκη τα στελέχη του κόμματος. Κριτήρια αξιολόγησης, η μαχητικότητα αλλά και η δημόσια συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής τους». Οπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. «προειδοποίησε ότι από εδώ και πέρα όποιος προκαλεί με τη συμπεριφορά του θα αντιμετωπίζει τις ανάλογες συνέπειες, που εκτιμάται ότι μπορεί να είναι από περιθωριοποίηση μέχρι και διαγραφή των… κατηγορουμένων».
Ορθή η προειδοποίηση. Οι πολιτικοί οφείλουν να εμπνέουν τους πολίτες με το προσωπικό παράδειγμά τους. Δεν νομιμοποιούνται να προβάλλουν ως πρότυπο ζωής την τρυφηλότητα.