Τα Σκόπια κλείνουν τα σύνορα και ο Εντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, δήλωσε πρόσφατα: «Η Αλβανία δεν θα ανοίξει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να το κάνουμε αυτό, γιατί δεν έχουμε ούτε τις συνθήκες ούτε τη δυνατότητα ούτε και την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο, ενώ άλλοι κλείνουν τα σύνορά τους».
Ταυτόχρονα, τα Σκόπια και η Αλβανία έχουν αξιώσεις σε βάρος της πατρίδας μας και συμπεριφέρονται με άθλιο τρόπο στους Ελληνες που ζουν στην επικράτειά τους. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την αλβανική κυβέρνηση που βγάζει εκτός εκλογικών καταλόγων τους Ελληνες!
Ομως, το ελληνικό κράτος είθισται να τηρεί «άψογον στάσιν» (δηλαδή παθητική). Η Ελλάδα ηττάται ακόμα κι από μικρές χώρες που έχουν άμεση εξάρτηση από εμάς! Οι ήττες προκύπτουν λόγω της εγωκεντρικής σύλληψης του κόσμου, που διέπει τους νόες όσων έχουν διαχειριστεί την κρατική εξουσία.
Η ερμηνεία του φαινομένου είναι απλή. Ενα από τα βασικότερα αίτια των αστοχιών στον τομέα των σχέσεων είναι να κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια και να εκτιμάς όσα σε περιβάλλουν μέσω της σχέσης που έχεις εσύ με τον εαυτό σου. Αυτό χαρακτηρίζει και την εγωκεντρική συμπεριφορά.
Ο εγωκεντρικός άνθρωπος αντιδρά εσφαλμένα στα ερεθίσματα που του προκαλούν πρόσωπα και καταστάσεις διότι νομίζει ότι όλοι δρουν και σκέφτονται έχοντας εκείνον στο κέντρο του
κόσμου!
Η πιο ολέθρια σχέση που μπορεί να συνάψουν οι εγωκεντρικοί είναι με εγωιστές. Οι δεύτεροι γνωρίζουν που ζουν και πώς είναι οι άλλοι, αλλά θέτουν πάνω απ’ όλα το ατομικό τους συμφέρον. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως είναι οι εγωκεντρικοί που διαλύονται υλικά και συναισθηματικά, διότι άλλα περιμένουν και άλλα προκύπτουν.
Τα κράτη ως οντότητες είναι εξ ορισμού δομημένα και προσανατολισμένα σε εγωιστική συμπεριφορά. Αν παραβούν αυτόν τον νόμο, ο οποίος σε συλλογικό επίπεδο εξασφαλίζει την επιβίωση, τότε ο δρόμος προς την εξαφάνιση είναι ορθάνοιχτος.