Στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας νίκησε το Εθνικό Μέτωπο της κυρίας Μαρίν Λεπέν. Η επικράτηση αυτού του κόμματος δεν αιφνιδίασε κανέναν. Ούτε καν όλους όσοι υποκρίνονται ότι εξεπλάγησαν για την αυξανόμενη απήχηση της παράταξης, της οποίας ηγείται η κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου.
Η διαπίστωση για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος είναι η αυτονόητη: Θριάμβευσε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης των Γάλλων πολιτών. Από τη μία, είχαν να διαχειριστούν τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ισλαμικής τρομοκρατίας.
Από την άλλη, ήταν εμφανής η εναγώνια αναζήτηση των εκλογέων να βρουν νοηματοδότηση του συλλογικού βίου μέσα από τα χρώματα της γαλλικής σημαίας και την εθνική παράδοσή τους. Φυσικά, έπαιξε ρόλο και το στρατηγικό αδιέξοδο που διαφαίνεται στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, το οποίο εκτελεί (κυριολεκτικά και μεταφορικά) η αδίστακτη Γερμανία.
Τα φωτεινά και τα μελανά σημεία της πολιτικής του Εθνικού Μετώπου θα αναδειχθούν όταν και εάν κληθεί να αναλάβει κυβερνητικές αρμοδιότητες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο (για να μη χαρακτηριστεί ανόητο) να παρουσιάζεται το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών σαν η συντέλεια του κόσμου ή η έναρξη της Αναγέννησης. Οι Ελληνες δεν μπορούν να περιμένουν σωτηρία ή καταστροφή από οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση έγινε σε άλλη χώρα.
Το μόνο που μπορούμε και πρέπει γρήγορα να κάνουμε είναι να προετοιμάζουμε την αποκόλληση από τον ύφαλο της ηθικής, της κοινωνικής, της πολιτισμικής και της οικονομικής κρίσης με ίδια μέσα.
Ο πρόεδρος Ολάντ, ο Νικολά Σαρκοζί και η Μαρίν Λεπέν θα μεριμνήσουν για την πολιτική σταδιοδρομία τους και για τα συμφέροντα της χώρας τους, δίχως να έχουν ως προτεραιότητα το… ευ ζην των Ελλήνων.
Εμείς καλούμαστε να εξετάζουμε με προσοχή και σύνεση τα τεκταινόμενα στον περίγυρό μας και να ενεργούμε αναλόγως. Δεν είναι σωστό να καταφερόμεθα εναντίον των Γάλλων πολιτών επειδή δεν ψήφισαν όπως αρέσει σε μας ή να τους αποθεώνουμε διότι προτίμησαν να στηρίξουν κόμματα που θεωρείται ότι εκφράζουν τις ιδέες μας.