Για την «Ψυχώ στο Θριάσιο» έγραψε η εφημερίδα μας, αναφερόμενη σε εικόνες διάλυσης στην Ψυχιατρική Κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου. Εκεί περιγραφόταν μια εικόνα που δεν τιμά το κράτος, το οποίο δείχνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται. Οι εργαζόμενοι-μέλη της Επιτροπής Αγώνα του νοσηλευτικού ιδρύματος μίλησαν για «ασθενείς που στοιβάζονται σε ράντσα στους διαδρόμους και γιατρούς που μένουν στο πόστο τους για 36 συνεχόμενες ώρες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ειδικά ύστερα από εφημερίες, στην κλινική επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι σχεδόν διπλάσιοι από τα διαθέσιμα κρεβάτια και το προσωπικό δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες».
Στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση πρέπει να συνυπολογιστούν και τα περιστατικά βίας που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές! Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει ότι οι ακατάλληλες συνθήκες νοσηλείας συμβάλλουν στην εκδήλωση επιθέσεων ψυχικά ασθενών στο προσωπικό του ιδρύματος.
Στην ίδια σελίδα της «δημοκρατίας» δημοσιεύτηκε άρθρο για τις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Το σενάριο της βίας στα νοσοκομεία είναι σχεδόν το ίδιο παντού: Οσο μειώνονται οι πόροι, γίνονται δυσκολότερες οι συνθήκες, πολλαπλασιάζονται οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και η υπομονή των ασθενών, των συγγενών τους και του προσωπικού εκμηδενίζεται. Από κει και πέρα, το ξέσπασμα της οργής είναι θέμα χρόνου…
Δυστυχώς, τα προβλήματα στη δημόσια υγεία δεν περιορίζονται στο Θριάσιο και στο Βενιζέλειο. Παραπλήσιες περιπτώσεις ελλείψεων σε υλικά και ανθρώπινο δυναμικό, θεσμοθέτησης εξοντωτικών ωραρίων, διαιώνισης αντίξοων συνθηκών και… εξοικείωσης με περιστατικά βίας απαντώνται στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα και μονάδες υγείας σε όλη την Ελλάδα.
Πέντε χρόνια μνημονιακής υποταγής στην πολιτική διάλυσης του κοινωνικού κράτους δεν θα μπορούσαν να φέρουν διαφορετικά αποτελέσματα από όσα ζούμε καθημερινά στα νοσοκομεία. Η δημόσια υγεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα όλων! Δεν επιτρέπεται η παροχή της αλλά και η ποιότητά της να τίθενται σε… διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε.