«Οι πολιτικοί μας είναι εκβιάσιμοι. Οσοι τους έχουν λαδώσει έχουν αποδείξεις περί τούτου και γι’ αυτό χειραγωγούν πανεύκολα τις κυβερνήσεις και διαιωνίζεται το καθεστώς της διαφθοράς». Μόλις διαβάσατε μια άποψη που είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην Ελλάδα.
Η πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι το ελληνικό μέλλον κυβερνάται από το σκοτεινό παρελθόν μιας διεφθαρμένης μειοψηφίας πολιτικών μπορεί να φαντάζει δηλητηριώδης, αλλά, δυστυχώς, ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Μια από τις τρανότερες αποδείξεις δημοσιεύθηκε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και αφορούσε το σκάνδαλο της Siemens. Οπως έγραφε η εφημερίδα μας, «η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens, που αναμένεται (ύστερα από εννέα χρόνια) να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, θα μπορούσε να αποδειχθεί η πιο πολύκροτη υπόθεση της μεταπολιτευτικής περιόδου για θέματα διαφθοράς.
Ομως από το εδώλιο, που θα έχει 64 θέσεις κατηγορουμένων, θα απουσιάζει τόσο ο μεγάλος πρωταγωνιστής Μιχάλης Χριστοφοράκος όσο και τα πολιτικά πρόσωπα. Ο πρώτος κυκλοφορεί ελεύθερος στη Γερμανία και οι άλλοι “απηλλάγησαν” με τη βούλα της Βουλής».
Αυτή η στρέβλωση και το διαρκές αίσθημα της ανισότητας και της αδικίας δεν πρόκειται να αφήσουν τη χώρα μας να πορευτεί καλά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εθνική επανεκκίνηση και να έρθει οικονομική ανάπτυξη, πολιτισμική άνοδος και να επιτευχθεί κοινωνική ειρήνη αν συνεχίσουν να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του τόπου άνθρωποι που θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή.
Δεν υπάρχει περίπτωση να προοδεύσουμε με επικεφαλής του συλλογικού βίου προδότες που έλαβαν χρήματα από ξένες χώρες και επιχειρήσεις και πάτησαν τον όρκο τους για την υπεράσπιση της πατρίδας και την υπηρέτηση του Συντάγματος και των νόμων.
Αν η κυβέρνηση, με θάρρος και αίσθημα δικαιοσύνης, εξαπολύσει έναν απηνή διωγμό των διεφθαρμένων, θα προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες στην Ελλάδα. Μόνο ο κολασμός των ενόχων τέτοιων υποθέσεων, νέων και παλαιότερων, μπορεί να παραδειγματίσει τους πολίτες και να τους προσφέρει τη διαβεβαίωση ότι αξίζει να προσπαθούν και να κοπιάζουν για το γενικό καλό.