Σήμερα το ημερολόγιο δείχνει 5 Ιανουαρίου 2015. Η φρικτή περιπέτεια του «Norman Atlantic» ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου. Ηδη έχουν περάσει οκτώ ημέρες από την έναρξη του δράματος που συγκλόνισε την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί ούτε ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων ούτε ο αριθμός των νεκρών, ούτε ποιους ώμους βαραίνουν οι ευθύνες για όσα πήγαν στραβά κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.
Είναι ντροπή να αφήνονται ελληνικές οικογένειες αγνοουμένων στην τύχη τους, το κράτος να αδιαφορεί επιδεικτικά και να περιμένει από τους Ιταλούς να… βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Είναι απαράδεκτο να βλέπεις πρόσωπα «σπασμένα» από την αγωνία να πηγαίνουν έως το Μπρίντιζι και να κρατούν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους που αγνοούνται, ζητώντας από τις ιταλικές Αρχές και τα διεθνή ΜΜΕ να ασχοληθούν με την υπόθεσή τους.
Το ελληνικό κράτος δεν έχει δείξει το ενδεικνυόμενο ενδιαφέρον και δεν έχει λάβει τις πρωτοβουλίες που θα όφειλε. Δεν είναι σωστό να κρύβεται πίσω από τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες που έχει η Ιταλία. Αγνοούνται Ελληνες πολίτες και ταλαιπωρούνται ψυχολογικά και οικονομικά οι συγγενείς τους και τα προσφιλή τους πρόσωπα.
Επίσης, στην «κυριακάτικη δημοκρατία» δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται σε ένα από τα «κλειδιά» της υπόθεσης. Η μη αξιοποίηση των ελικοπτέρων Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και των Dauphin του Λιμενικού Σώματος από την πλευρά της χώρας μας. Ολα αυτά θα μπορούσαν να έχουν σώσει ζωές, αλλά… όπως έγραψε η εφημερίδα μας «η έλλειψη ανταλλακτικών έχει καθηλώσει στο έδαφος μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων Super Puma», ενώ τα ελικόπτερα του Λιμενικού Σώματος Dauphin που αποκτήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αντί 50.000.000 ευρώ «αγνοούνται από το επιχειρησιακό πεδίο παρότι υπάρχουν ικανότατα στελέχη του Λιμενικού, πλήρως εκπαιδευμένα, για να τα πετάξουν».
Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι εγκληματικά λάθη από την πλευρά του κράτους, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.