Ο μάντης που αναφέρεται στον τίτλο του σημειώματος προμηνύει κι αυτός τα χειρότερα. Οχι στους βασιλείς της Θήβας, όπως ορίζει η μυθολογική διαδρομή του αυθεντικού Τειρεσία στον χρόνο. Ο λόγος γίνεται για τον «συνονόματό» του και στους σύγχρονους, αγχωμένους, πιεσμένους και κυνηγημένους -από το κράτος και τις συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί- επαγγελματίες. Ο «Τειρεσίας» δεν είναι κρατικός θεσμός αλλά μια επιχείρηση, τυπικά όπως όλες. Μια ανώνυμη εταιρία.
Το όνομα του ξακουστού μάντη είναι ο διακριτικός τίτλος της εταιρίας Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών Α.Ε., που ανήκει κατά 100% στις τράπεζες και έχει το προνόμιο να αντλεί μονοπωλιακά τα οικονομικά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων από τις τράπεζες, δηλαδή από τους μετόχους του.
Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι ο «Τειρεσίας» έχει καλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομική κατάσταση των ιδιωτών από εκείνη που έχει το κράτος, και αυτό το προνόμιο το εκμεταλλεύεται!
Η «δημοκρατία» έγραψε για μια προκλητική και αυθαίρετη πρακτική αυτής της Α.Ε.: «Την αντίδραση φορέων της αγοράς προκαλεί η είδηση, σύμφωνα με την οποία ο “Τειρεσίας” μεταπωλεί αντί αμοιβής στοιχεία των εταιριών, και όχι μόνο, που βρίσκονται στη μαύρη λίστα του».
Απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, ο «Τειρεσίας» όχι μόνο καθορίζει το τοπίο της ελληνικής αγοράς μέσω της ισχύος των πληροφοριών που κατέχει, αλλά κερδοσκοπεί κιόλας, πουλώντας τα οικονομικά δεδομένα όσων βρίσκονται στο… έλεός του και είναι καταχωρισμένοι στα κιτάπια του.
Πολλοί σκέπτονται ότι είναι αθέμιτη και ολότελα αντιδεοντολογική αυτή η πρακτική, μια και δεν απέχει πολύ από το ήθος της «χειραγώγησης» μετοχών διά της «εσωτερικής πληροφόρησης». Παράδειγμα: Επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και διαθέτει ποσοστό των μετοχών της.
Μπορεί να βρεθεί σε ακόμα χειρότερη θέση, αν εκείνοι που αγοράσουν τα δεδομένα της από τον «Τειρεσία» περιμένουν να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η θέση της για να αγοράσουν το ποσοστό τους αντί πινακίου φακής!
Λίγη ντροπή επιτέλους…