Η «Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2012-2013» από την Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει για φέτος ύφεση 4,6% και ανεργία 28%. Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει μπει σε υφεσιακή πορεία ήδη από το 2008 και με το κλείσιμο του 2013 θα έχει συμπληρώσει ολόκληρη εξαετία με αυτόν τον κρίσιμο δείκτη της οικονομίας στο κόκκινο! Τόσα πολλά χρόνια στην οικονομική «κατάψυξη» και τέτοιας έκτασης ανεργία και αποψίλωση πόρων δεν επεφύλασσε η Ιστορία για την πατρίδα μας ούτε την πολεμική περίοδο 1940-1949! Εχουμε υποστεί οικονομική καταστροφή άνευ προηγουμένου και σε καιρό ειρήνης!
Το ενδιαφέρον της έκθεσης που συνέταξε η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι τόσο ιστορικού χαρακτήρα αλλά τα συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει κάποιος για την καυτή επικαιρότητα.
Ενώ οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων είναι αισιόδοξες, το τοπίο που σκιαγραφείται από τους ψυχρούς αριθμούς είναι σκοτεινό. Από το κείμενο ενημερωνόμαστε ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ έχει απομακρυνθεί, αλλά το ποσοστό της ανεργίας, αυτό το ανατριχιαστικό 28%, δείχνει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της εξόδου των Ελλήνων από τη χώρα τους! Αν κάποιος δεν μπορεί να βρει ούτε καν μια κακά αμειβόμενη εργασία, τότε ενδέχεται να ακολουθήσει την οδό της μετανάστευσης.
Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι σταδιακά αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, αλλά η υφεσιακή πορεία που θα διατηρηθεί απτόητη και το 2013 σημαίνει ότι δύσκολα θα έχει απομείνει κάτι… όρθιο για να το εμπιστευτούν οι αγορές.
Προοπτικές ανάκαμψης και εξόδου από την ύφεση, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, υπάρχουν το 2014 και η ανεργία θα αρχίσει να… αποκλιμακώνεται το 2015! Το ζήτημα είναι ποιος από όλους τους σκληρά δοκιμαζόμενους Ελληνες θα αντέξει μέχρι τότε και θα έχει διατηρήσει ίχνη από την περιουσία του, ώστε να συμβάλει στην περιβόητη -και για την ώρα αόρατη- ανάπτυξη.
Η πραγματικότητα πιέζει ασφυκτικά και οι πολίτες δυσκολεύονται να συμμεριστούν την όποια αισιοδοξία των αναλυτών.