Στους αρωγούς στην πάση θυσία παράταση της θητείας της δοτής κυβέρνησης Παπαδήμου προστέθηκε χθες ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» σημείωσε ότι τα κόμματα «οφείλουν να παύσουν να ζητούν εκλογές και να αναγνωρίσουν τον συγκεκριμένο χρόνο, μέχρι της συμπληρώσεως της τετραετίας από τις προηγούμενες εκλογές, κατά τον οποίον ο κ. Παπαδήμος θα εργασθεί υπέρ του συμφέροντος της χώρας, ώστε να μη μας εξαναγκάσουν σε αποχώρηση από την ευρωζώνη ή σε άλλες καταστρεπτικές εξελίξεις».
Η τοποθέτηση θα προκαλούσε θυμηδία, αν δεν προερχόταν από κάποιον που διατέλεσε ανώτατος πολιτειακός άρχοντας. Στην Ελλάδα του Μνημονίου αρκετοί υποτιθέμενοι υπερασπιστές των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας προσπαθούν απεγνωσμένα -με έωλα επιχειρήματα- να αφαιρέσουν τον λόγο από τους πολίτες και να παρουσιάσουν την εκλογική διαδικασία ως επικίνδυνη!
Ο κ. Στεφανόπουλος έχει προϊστορία στην περιφρόνηση πάνδημων αιτημάτων. Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Αυγούστου 2001 είχε, ουσιαστικά, ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων 3.008.901 υπογραφές Ελλήνων πολιτών που ζητούσαν από την Πολιτεία να γίνει δημοψήφισμα για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται με θλίψη πώς είχε συμπεριφερθεί στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν εκείνη την ημέρα.
Κυρίαρχος σε κάθε δημοκρατία είναι ο λαός. Οχι οι συνταξιούχοι των διάφορων αξιωμάτων. Αν δεν θυμάται ο κ. Στεφανόπουλος το Σύνταγμα το οποίο υπηρέτησε, ας του θυμίσουμε πώς ξεκινά: «Το πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Εθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».