Ο κ. Γιάννης Μανώλης, γραμματέας συνδικαλιστικού της Ν.Δ., μιλώντας χθες σε αθηναϊκό ραδιοσταθμό είπε ότι οι πιο ακραίες αντιδράσεις για την απόφαση Ραγκούση να «απελευθερώσει» τις άδειες του ταξί προέρχονται από «απογοητευμένους και προδομένους» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Η διαπίστωση του κ. Μανώλη δεν απέχει από την αλήθεια. Εκεί που συνήθως η κυβέρνηση, όποτε αποδοκιμάζεται δυναμικά, εντοπίζει οργανωμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η πραγματικότητα δείχνει προς την πλευρά μελών του ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εισβολή αγανακτισμένων σε τηλεοπτικό στούντιο όπου παραχωρούσε συνέντευξη η βουλευτής της πλειοψηφίας Σούλα Μερεντίτη. Ενώ η πλευρά της κυβέρνησης είχε ξεκινήσει πάλι το ίδιο τροπάρι με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύφθηκε ότι στον ακτιβισμό συμμετείχαν μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό. Οσοι στήριξαν την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στη θέση του πρωθυπουργού και δεν έχουν συνδέσει την προσωπική πορεία τους με τους μηχανισμούς της εξουσίας νιώθουν διπλή την επίπτωση από τη διάψευση των προσδοκιών και την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται.
Το στοίχημα για τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός του κάδρου του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου και της απαράδεκτης ξενοκρατίας είναι να πείσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει πρόγραμμα, προοπτική και εφικτές πολιτικές λύσεις.
Η διαμαρτυρία είναι καθήκον των ευαισθητοποιημένων πολιτικών, αλλά πάντοτε στις κοινωνίες υπάρχει και το διά ταύτα. Δηλαδή, τι πρέπει και μπορεί να συμβεί μετά την εκδήλωση της κατακραυγής.
Η ενσωμάτωση των λαϊκών αιτημάτων και η κινητοποίηση των πολιτών σε μια θετική και δημιουργική αντίδραση είναι αυτά που θα δώσουν τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση που έστειλε την Ελλάδα περίπου έξι δεκαετίες πίσω.
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν.