Γολγοθάς για καρκινοπαθείς στο Νοσοκομείο Δράμας

Η ζωή των ασθενών απειλείται, παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις του Γεωργιάδη για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και προσωπικό

Εμφραγμα» στο Νοσοκομείο Δράμας, όπου οι καρκινοπαθείς περιμένουν έναν ογκολόγο, ο οποίος δεν προλαβαίνει να τους εξετάσει, ταξιδεύουν ώρες για ολιγόλεπτες θεραπείες και ψάχνουν φάρμακα που λείπουν. Η ζωή τους κρέμεται από μια υπόσχεση για ενίσχυση του συστήματος Υγείας από τον αρμόδιο υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη, που δεν έχει έρθει ακόμα, και η εικόνα παραμένει τραγική. Στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας οι καρκινοπαθείς δίνουν τη μάχη τους σχεδόν μόνοι. Η υποστελέχωση είναι παντού, από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έως το Ογκολογικό Ιατρείο, στο οποίο ένας μόνο γιατρός, ο Δημήτρης Κασαράκης, παλεύει να εξυπηρετήσει πολλούς ασθενείς.

Οι ελλείψεις σε φάρμακα και η ταλαιπωρία των ταξιδιών «λυγίζουν» το ηθικό τους, αν και μια πρόσφατη προκήρυξη γιατρών δίνει ελπίδα (αν και οι προηγούμενες δεν ευοδώθηκαν, γιατί τα λεφτά που προσφέρει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας είναι πολύ λιγότερα από αυτά των ιδιωτικών κλινικών, τις οποίες προτιμούν οι γιατροί). «Ο κ. Κασαράκης υπερβάλλει εαυτόν» λέει η Ευγενία Σαραφίδου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας. Από το 2019 ο διευθυντής της Β’ Χημειοθεραπευτικής – Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγένειου της Θεσσαλονίκης έχει εξυπηρετήσει 4.000 περιστατικά στη Δράμα, ανοίγοντας 1.400 φακέλους ασθενών.

Κάθε Παρασκευή, τη μοναδική ημέρα που λειτουργεί το ιατρείο, βλέπει 30-50 ασθενείς, γράφει φάρμακα, δίνει οδηγίες για θεραπείες, όλα χωρίς σχεδόν προσωπικό λόγω των μεγάλων ελλείψεων. «Δεν είναι δυνατόν να τα κάνει όλα μόνος του» τονίζει η κυρία Σαραφίδου. Ο καρκίνος χτυπά τη Δράμα σκληρά, με τις γυναίκες να αποτελούν το 56% των ασθενών και ο δεύτερος ογκολόγος είναι απαραίτητος, ούτως ώστε να διαμοιραστεί το βάρος που επωμίζεται ο κ. Κασαράκης με την εβδομαδιαία του επίσκεψη.

Μια καρκινοπαθής δεν διστάζει να πει: «Χρειάζομαι οκτώ ώρες με ΚΤΕΛ και αστικά από τη Δράμα προς τη Θεσσαλονίκη και πάλι πίσω για μια ανοσοθεραπεία πέντε λεπτών στη μονάδα νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος”, στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν βαριές χημειοθεραπείες και ταλαιπωρούνται αφάνταστα από αυτήν την κατάσταση. Είναι απίστευτα δύσκολο» λέει, τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας κωφεύει και δεν φαίνεται ικανό να δώσει λύση στο πρόβλημα των καρκινοπαθών της Δράμας. Γίνεται αντιληπτό πλέον ότι, εάν δεν επανδρωθεί το νοσοκομείο με γιατρούς, είναι πολύ πιθανό αρκετοί καρκινοπαθείς να μην προλάβουν να κάνουν τη θεραπεία τους, με τη χειρότερη δυνατή κατάληξη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img