Ανάμεσά τους και πρώην διευθυντής που είχε καθοριστικό ρόλο στην αποδοχή και τη νομιμοποίηση σωρείας ενεργειών
Ανοίγει ο κύκλος των κατηγορουμένων στην υπόθεση δωροδοκιών στην Πολεοδομία Ρόδου, καθώς στο κάδρο των ερευνών φαίνεται πως μπαίνουν και άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην διευθυντής της «αμαρτωλής» υπηρεσίας. Τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, η αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου Μαρία Αγγελούδη στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, σημειώνοντας πως θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις συνολικά 21 εμπλεκόμενα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο 57χρονος πρώην διευθυντής της Πολεοδομίας, ο οποίος είχε προσαχθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση που έφερε στο φως η τοπική εφημερίδα «Δημοκρατική», ο 57χρονος είχε καθοριστικό ρόλο στην αποδοχή και τη νομιμοποίηση σωρείας ενεργειών, οι οποίες τελέστηκαν από υφισταμένους του με τη σιωπηρή ανοχή του ή με τη συνειδητή του απραξία. Η δικογραφία περιλαμβάνει περιστατικά για πράξεις ή παραλείψεις του πρώην προϊσταμένου της Πολεοδομίας. Μεταξύ άλλων, στο… μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών έχουν μπει οι εγκρίσεις οικοδομικών αδειών χωρίς έλεγχο. Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως οι εγκρίσεις δίνονταν χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι βασικές προϋποθέσεις, όπως η ταυτότητα του έργου, οι συντελεστές δόμησης και τα συνοδευτικά έγγραφα. Οι εγκρίσεις προωθούνταν χωρίς να τηρείται το νομικό πλαίσιο.
Εξάλλου, εξετάζονται παρατυπίες σε φακέλους νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Τουλάχιστον έξι φάκελοι αυθαιρέτων εγκρίθηκαν με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, χωρίς ο διευθυντής να ενεργήσει, αν και -σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις- είχε γνώση για τις παρατυπίες. Οπως διαπιστώθηκε, υπήρξαν καταγγελίες πολιτών και υπηρεσιακών παραγόντων για ανωμαλίες στις διαδικασίες, οι οποίες διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Διεύθυνση, χωρίς ποτέ να κινηθεί εσωτερική διαδικασία ελέγχου. Η αντιεισαγγελέας που ερεύνησε την υπόθεση κάνει λόγο για «σιγή και απραξία», που επέτρεψε τη διαιώνιση της παρανομίας.
Σχέδιο κάλυψης
Επιπλέον, από καταθέσεις και καταγραφές προκύπτει ότι υπήρχε σχέδιο κάλυψης των ενεργειών του βασικού κατηγορούμενου μηχανικού, με τον οποίο ο πρώην διευθυντής διατηρούσε καθημερινή επαφή. Το εισαγγελικό πόρισμα περιγράφει, επίσης, ένα διοικητικό περιβάλλον όπου «οι εσωτερικοί έλεγχοι είχαν καταστεί ανενεργοί», εξαιτίας της στάσης του διευθυντή, με τους υπαλλήλους της υπηρεσίας να ενεργούν με τη βεβαιότητα πως δεν θα υποστούν κυρώσεις…
Ας σημειωθεί πως με βάση τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, κατά το διάστημα που εκτελούσε χρέη διευθυντή της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου, φέρεται πως συντηρούσε παράτυπο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών που δεν καταχωρίζονας στα επίσημα βιβλία της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα διατηρούνταν αιτήσεις προεγκρίσεων και βεβαιώσεων όρων δόμησης σε εκκρεμότητα εντός του ηλεκτρονικού συστήματος e-Αδειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ώστε να ενεργοποιηθούν μεταγενέστερα υπό ευνοϊκότερο νομικό καθεστώς, με αντάλλαγμα χρηματικές απολαβές.
Το παράδοξο είναι πως οι αιτήσεις αυτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα από άτομα που εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση. Οι δικαστικές Αρχές εξετάζουν συνολικά 34 υποθέσεις που αφορούν την Πολεοδομία Ρόδου. Μεταξύ άλλων, ερευνάται προέγκριση οικοδομικής άδειας με κενό φάκελο, δωροδοκία ύψους 5.000 ευρώ για έκδοση άδειας σε μη άρτιο γήπεδο, παράκαμψη χρονικών ορίων για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, τροποποίηση εισήγησης με οικονομικό αντάλλαγμα, μη επιβολή προστίμου και έκδοση προέγκρισης κατόπιν υπόσχεσης αθέμιτου οφέλους, διαμονή σε ξενοδοχείο ως αντάλλαγμα για επιτάχυνση διαδικασιών, έκδοση άδειας σε αγροτεμάχιο μη οικοδομήσιμο αντί 6.000 ευρώ, δωροδοκία 10.000 ευρώ για αναθεώρηση άδειας με ψευδή ημερομηνία και 30.000 ευρώ για διαγραφή προστίμου και διεκπεραίωση αιτήματος και αναθεώρηση ληγμένης άδειας ξενοδοχείου με αντάλλαγμα 5.000 ευρώ.