Σήμερα η εξόδιος ακολουθία του μητροπολίτη πρώην Κονίτσης Ανδρέα στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα
Σήμερα το μεσημέρι θα ψαλεί -στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα- η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη πρώην Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα και στη συνέχεια ο ενταφιασμός θα γίνει στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Γκούρας Αηδονοχωρίου. Ο 86χρονος αρχιερέας νοσηλευόταν από την παραμονή των Χριστουγέννων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» έπειτα από εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο, όποτε και άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 5 Απριλίου.
Να θυμίσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε από τον Φεβρουάριο να αποστείλει στο νοσοκομείο τριμελή επιτροπή, όπως προβλέπεται από τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να εισηγηθεί αν πρέπει να κηρυχθεί η Μητρόπολη σε χηρεία. Το ιατρικό πόρισμα της επιτροπής, το οποίο συντάχθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και κατατέθηκε στη ΔΙΣ στις 10 Μαρτίου, κατέδειξε τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του μητροπολίτη, με αποτέλεσμα η Ιερά Σύνοδος να αποφασίσει την κήρυξη της μητρόπολης σε χηρεία. Τοποτηρητής έχει οριστεί ο αρχαιότερος εκ των όμορων μητροπολιτών, ο Ιωαννίνων Μάξιμος. Η πλήρωση της θέσης αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο κατά την τακτική Ιεραρχία της Συνόδου. Ο μακαριστός ιεράρχης -κατά κόσμον Ανδρέας Τρεμπέλας- είχε γεννηθεί στην Πάτρα το 1939.
Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1963 και χειροτονήθηκε διάκονος το 1968, ενώ πρεσβύτερος το 1969. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Κονίτσης από το 1967 (αρχικά ως λαϊκός, κατόπιν ως διάκονος και έπειτα ως πρεσβύτερος – αρχιμανδρίτης) μέχρι το 1995. Ενάμιση μήνα μετά την εκδημία του μητροπολίτη Σεβαστιανού, στις 25 Ιανουαρίου 1995, εξελέγη μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης με 32 ψήφους.
Θερμά συλλυπητήρια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος στη δήλωσή του έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πλούσιο ποιμαντικό, κοινωνικό, πατριωτικό και πνευματικό του έργο, τονίζοντας ότι πρόκειται για «έργο τριών δεκαετιών στην παραμεθόριο αγαπημένη του επαρχία Πωγωνίου και Κονίτσης, αλλά και δυναμική και αδιάκοπη συμπαράσταση προς την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, με τη διαρκή εκ μέρους του αγωνία και την κινητοποίηση όλων μας για την προστασία των δικαιωμάτων “των παιδιών του, των Βορειοηπειρωτών”, όπως πατρικά τους αποκαλούσε». Παράλληλα, σημείωσε: «Η μνήμη γι’ αυτό το πλούσιο έργο του, το ποιμαντικό, το κοινωνικό, το πατριωτικό και το πνευματικό, θα συνεχίσει να παραδειγματίζει και να δεσμεύει για τη συνέχισή του».