697 τροχαία σε έναν μήνα – 32 άτομα έχασαν τη ζωή τους

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τον Ιανουάριο του 2025 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και 773 ελαφρά. Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες περιοχές

Σε «μάστιγα» έχουν μετατραπεί τα τροχαία στη χώρα, τα οποία εξελίσσονται σε μία από τις σοβαρότερες αιτίες θανάτου και τραυματισμών, επηρεάζοντας δεκάδες ανθρώπους καθημερινά. Παρά το γεγονός ότι καταγράφεται μικρή μείωση στον αριθμό των ατυχημάτων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι ανησυχητικοί. Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που αποκαλύπτουν τις πιο επικίνδυνες αλλά και τις πιο ασφαλείς περιοχές του ελληνικού οδικού δικτύου, με βάση τα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν 27 άνθρωποι εμπλέκονται καθημερινά σε σοβαρά οδικά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας, με τουλάχιστον έναν από αυτούς να χάνει τη ζωή του και άλλον έναν να τραυματίζεται σοβαρά. Σε προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αποκαλύπτει ότι τον Ιανουάριο του 2025 έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της χώρας συνολικά 32 οδηγοί, άνδρες και γυναίκες. Αλλοι 26 τραυματίστηκαν βαριά, ενώ οι ελαφρά τραυματίες ανήλθαν σε 773. Οι άνθρωποι αυτοί ενεπλάκησαν σε συνολικά 697 οδικά τροχαία ατυχήματα σε μόλις έναν μήνα! Ο αριθμός τους ήταν λίγο μειωμένος (κατά 5,3%) σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο του 2024 είχαν καταγραφεί 736 σοβαρά τροχαία ατυχήματα, με 49 νεκρούς και 39 βαριά τραυματίες, ενώ άλλα 842 άτομα είχαν τραυματιστεί ελαφρά.

Οι σοβαρά τραυματίες υπέστησαν τόσο βαριές κακώσεις, που είτε έχασαν την επαφή τους με το περιβάλλον είτε άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νοσηλευτικό ίδρυμα, όπου είχαν μεταφερθεί μετά το τροχαίο. Τα πιο κρίσιμα περιστατικά αφορούσαν κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ακρωτηριασμό ή και πολλαπλά τραύματα. Οι ελαφρά τραυματίες είναι εκείνοι που υπέστησαν μεν κακώσεις, αλλά δεν τέθηκε η ζωή τους σε κίνδυνο.

Η Αττική

Στο πλαίσιο της έκθεσης που έφερε στο «φως» η ΕΛ.ΣΤΑΤ., έγινε λόγος και για τις περιοχές στις οποίες κατεγράφησαν τα τροχαία. Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν έξι στα δέκα τροχαία (το 57%) συνέβησαν στην Αττική. Αλλα σχεδόν δύο στα δέκα (το 19,7%) καταγράφηκαν στην Κεντρική Μακεδονία. Μολονότι, όμως, η Αττική είχε και τους περισσότερους νεκρούς, η κατανομή τους στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ήταν διαφορετική. Ειδικότερα, στην Αττική έγιναν 397 ατυχήματα, με 11 νεκρούς, οκτώ βαριά τραυματίες και 429 ελαφρά. Με άλλα λόγια, περισσότεροι από ένας στους τρεις νεκρούς (το 34,4%) έχασαν τη ζωή τους σε αττικούς δρόμους. Ακολουθούν η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα (12,5% των νεκρών), η Κεντρική Μακεδονία (9,4% των νεκρών), η Κρήτη, η Θεσσαλία, η Δυτική Ελλάδα και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (6,3% των νεκρών).

Στον αντίποδα, τα λιγότερα τροχαία ατυχήματα σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΕΛ.ΣΤΑΤ., μόλις δύο περιστατικά σημειώθηκαν στην περιοχή, με έναν βαριά τραυματία και δύο επιβάτες με ελαφρύτερα τραύματα. Ακολουθούν τα Ιόνια Νησιά, με συνολικά τρία τροχαία, και το Βόρειο Αιγαίο, με τέσσερα ατυχήματα. Μάλιστα, στις τρεις αυτές περιοχές δεν έχασε κανένας άνθρωπος τη ζωή του. Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει πως ναι μεν καταγράφεται μικρή μείωση στον συνολικό αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει σοβαρό και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

spot_img

Προτεινόμενα

spot_img