Οι υπεύθυνοι του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου έστησαν μπλόκο στο λιμάνι, καταγγέλλοντας πως δεν τηρήθηκαν απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου
Νέα… Τέμπη απέτρεψαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στο Λαύριο, όπου είχε ξεφορτωθεί προχθές κινητή «βόμβα», συνολικά 18 νταλίκες με 350 τόνους εκρηκτικών TNT, που θα περνούσαν δίπλα από παιδικές χαρές και ανυποψίαστους πολίτες, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας! Το επικίνδυνο φορτίο, προερχόμενο από τη Σλοβακία, μετέφερε το υπό σημαία Λιβερίας πλοίο «Kassel», το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Γρανάδα της Ισπανίας.
Το πλοίο κατέπλευσε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι του Λαυρίου και οι 350 τόνοι TNT ξεφορτώθηκαν για να μεταφερθούν με φορτηγά από ιδιωτική εταιρία στο εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), για την κατασκευή βλημάτων των 155 χιλιοστών, πιθανότατα με προορισμό την Ουκρανία. Ομως, λογάριαζαν χωρίς τους υπευθύνους του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, που έστησαν μπλόκο στο λιμάνι, καταγγέλλοντας πως δεν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των ανυποψίαστων κατοίκων.
Αστυνομική συνοδεία
Τέσσερις από τις νταλίκες με 90 τόνους TNT πρόλαβαν και πέρασαν μέσα από την πόλη, δίπλα από παιδικές χαρές, και έφτασαν στον χώρο του εργοστασίου, ενώ οι υπόλοιπες παρέμειναν στο λιμάνι μετά το μπλόκο των εργαζομένων. Για το ζήτημα υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρξαν μέτρα ασφαλείας, ούτε η απαραίτητη αστυνομική συνοδεία, και ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή διέλευση των φορτηγών.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς κατήγγειλε πως «δεν είχαν ζητήσει, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας και τον κανονισμό ασφαλείας, συνοδεία από αμάξια του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας. Δηλαδή, πήγαν ασυνόδευτα, και μάλιστα 4 νταλίκες από τις 18 πήγαν χωρίς καμία συνοδεία στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα». Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 405/1996, η φόρτωση, εκφόρτωση και διακίνηση εκρηκτικών σε λιμένες απαιτούν συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως η δήλωση του φορτωτή, η κατάλληλη σήμανση και συσκευασία, καθώς και η τήρηση μέτρων ασφαλείας κατά την παραμονή και διακίνηση των εκρηκτικών στους λιμένες.
Αγνοια για τη μεταφορά του φορτίου με τα εκρηκτικά είχαν και οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η οποία καταγγέλλει πως «μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Ιούνιο του 2024, είχε σημειωθεί έκρηξη και πυρκαγιά στις παραχωρημένες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στα Δερβενοχώρια, μέρος που προτείνεται για μερική αποθήκευση του TNT!» Για την υπόθεση ενημερώθηκε και εισαγγελέας, που διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Το υπόλοιπο φορτίο TNT που μπλόκαραν οι συνδικαλιστές επέστρεψε στο πλοίο που αναχώρησε για άλλο λιμάνι. «Είναι μία μεγάλη νίκη του λαού της περιοχής, αποτρέψαμε νέα Τέμπη, αποτρέψαμε νέα εγκλήματα» δήλωσε το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Βάλσαμος Συρίγος.