Σαντορίνη: Σόου επικοινωνίας με τις δονήσεις και την αγωνία στο κόκκινο

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα, με μειωμένο το ενδεχόμενο για μεγάλο σεισμό. Τι συστήνουν οι επιστημονικές επιτροπές στους πολίτες, τα σενάρια που εξετάζονται

Στον ρυθμό των… Ρίχτερ συνέχισαν να «χορεύουν» Σαντορίνη και Αμοργός ακόμα μία μέρα, με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις να ανησυχούν τους κατοίκους αλλά και τους επιστήμονες, καθώς η σεισμική δραστηριότητα δεν εκτονώνεται. Εχθες το βράδυ σεισμός 5,2 ρίχτερ ταρακούνησε τη Σαντορίνη καταγράφοντας την ισχυρότερη έως τώρα δόνηση, η οποία έγινε αισθητή και σε περιοχές της Αττικής. Ωστόσο, το ενδεχόμενο για μεγάλο σεισμό είναι πλέον μειωμένο.

Στο τηλεοπτικό… σόου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με επιστήμονες απάντησε χθες το μεσημέρι ο γνωστός σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, καλώντας τους πολίτες «να κλείσουν τα αυτιά τους σε φαιδρές και επικίνδυνες δηλώσεις πολιτικών και ατόμων, υπαλλήλων των μεγάλων ξενοδοχειακών συμφερόντων», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλο σεισμό, καθώς δεν υπάρχει εκτόνωση του δυναμικού τού ρήγματος, καθώς «το φαινόμενο συνεχίζεται με προσεισμικά χαρακτηριστικά». Μάλιστα, λέει στους κατοίκους της Σαντορίνης και των άλλων νησιών «αν παρατηρήσουν μια μικρή ύφεση στη σεισμικότητα, δεν σημαίνει τίποτα. Και να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα που πρότειναν όχι η Πολιτεία, αλλά οι επιστημονικές επιτροπές».

Eνέργεια

Ο κ. Τσελέντης άφησε αιχμές και κατά συναδέλφων του, οι οποίοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί σε δηλώσεις τους τις προηγούμενες ώρες. «Παρακολούθησα στα ΜΜΕ κάποιες απόψεις, ότι με τα 5 Ρίχτερ θα εκτονωθεί το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος (ρηγμάτων), όπως και με τα πολλά άνω των 4 Ρίχτερ σεισμικά γεγονότα! Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ενας σεισμός 5 Ρίχτερ έχει 33 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από έναν σεισμό 4 Ρίχτερ και ένας σεισμός 6 Ρίχτερ έχει 999 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από έναν σεισμό 4 Ρίχτερ. Φυσικά, ένας σεισμός 7 Ρίχτερ (που απεύχομαι, αλλά είναι μέσα στο δυναμικό του ενεργού ρήγματος) έχει 32.967 περισσότερη ενέργεια από ένα τεσσάρι. Για ποια εκτόνωση μιλούν;» Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 13.10, είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ, 17 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ είχαν σημειωθεί πάνω από 16 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ τη χθεσινή ημέρα.

Τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί για τους σεισμούς στις Κυκλάδες αποκάλυψε χθες ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Το πρώτο προβλέπει πως η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές. Το δεύτερο σενάριο, που θεωρείται και πιο ακραίο, προβλέπει σεισμό 6 με 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα» τόνισε ο καθηγητής μιλώντας χθες το πρωί στην ΕΡΤ. Οσον αφορά τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί στην περιοχή, διευκρίνισε πως οι δονήσεις δεν προκλήθηκαν από το ρήγμα της Αμοργού, που έδωσε τον σεισμό 7,5 Ρίχτερ το 1956. «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Εχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί» ανέφερε.

Αισιόδοξος για την εξέλιξη των σεισμών στις Κυκλάδες εμφανίστηκε χθες ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάσης, σημειώνοντας σε δηλώσεις του ότι «η σεισμικότητα διατηρεί τους ρυθμούς των προηγούμενων ημερών. Εχουμε παρατηρήσει κάποια σχετική σταθεροποίηση στον ρυθμό». Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σεισμού 6 Ρίχτερ, παρατηρώντας πως «αυτή τη στιγμή η ακολουθία κατευθύνεται καθαρά πάνω στο ρήγμα της Ανύδρου, δηλαδή σε ένα ρήγμα το οποίο περνά πάνω από το νησί Ανυδρος και το οποίο έχει μήκος της τάξης των 15 χιλιομέτρων.

Φαίνεται ότι έχουν σπάσει αρκετά κομμάτια αυτού του ρήγματος, έχει μείνει όμως μια περιοχή η οποία δεν έχει σπάσει ακόμα, άρα δεν μπορούμε, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας και τις αβεβαιότητες, να αποκλείσουμε την πιθανότητα να γίνει ισχυρότερος σεισμός, της τάξης των 6 Ρίχτερ. Αρα, ένα σενάριο ισχυρού σεισμού, το οποίο είναι το δυσμενέστερο, παραμένει σε ισχύ για τη Σαντορίνη». Για το πότε θα εξασθενήσει η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε πως το φαινόμενο θα διαρκέσει εβδομάδες, και στην περίπτωση που γίνει μεγαλύτερη δόνηση μπορεί να εξασθενήσει ύστερα από μήνες…

Καταγραφή

Οι δηλώσεις των σεισμολόγων επιτείνουν την αγωνία και των τοπικών Αρχών στη Σαντορίνη, μπροστά στον κίνδυνο μεγάλου σεισμού αλλά και κατολισθήσεων. Για τον λόγο αυτόν, ο δήμος έχει τοποθετήσει κορδέλες κατά μήκος της Καλντέρας σε διάφορα σημεία, προληπτικά, έτσι ώστε τουρίστες και κάτοικοι να μην προσεγγίσουν συγκεκριμένα σημεία, τα οποία λόγω των ισχυρών ανέμων και των σεισμικών δονήσεων είναι επικίνδυνα στην περίπτωση που υπάρξουν κατολισθήσεις. Χθες, εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, στην οποία αναφέρεται πως έχουν καταγραφεί πάνω από 6.400 σεισμοί μέσα σε λίγες ημέρες!

Ενα πλήθος άνω των 1.300 σεισμών καταγράφηκε τη 2α Φεβρουαρίου και άνω των 1.400 σεισμών την 3η Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας συνολικά τους 6.400 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων πάνω από 4.800 είχαν μέγεθος άνω του 1 Ρίχτερ και πάνω από 800 είχαν μέγεθος άνω των 2,5 Ρίχτερ. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως ο αριθμός σεισμών με μέγεθος άνω των 2,5 Ρίχτερ αυξάνεται σταδιακά ανά ημέρα. Μάλιστα, στις 2 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν πέντε σεισμοί άνω των 4,5 Ρίχτερ, στις 3 Φεβρουαρίου επτά σεισμοί και στις 4 Φεβρουαρίου εννέα σεισμοί.


Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική και σε Ανάφη, Αμοργό, Ιο και Αστυπάλαια

Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Σαντορίνη, σε μια προσπάθεια να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατολισθήσεων έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό. Στο νησί βρίσκονται συνολικά 44 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός να ενισχυθεί τις επόμενες ώρες. Μεταξύ άλλων έχουν μεταβεί στελέχη της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες δασοκομάντος της 1ης ΕΜΟΔΕ, ειδική ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Προχθές έφτασε και ένα πλήρως εξοπλισμένο ειδικό διασωστικό όχημα, που είχε συνδράμει στον σεισμό στην επαρχία Χάταϊ της Τουρκίας τον Φεβρουάριο του 2023. Μεταξύ άλλων το όχημα διαθέτει ειδικά εργαλεία ανοίγματος θυρών, κόφτες, κομπρεσέρ και τρυπάνια, εξοπλισμό τοποθέτησης υποστυλωμάτων και ρυθμιζόμενων εμβόλων, ηχοεντοπιστικές συσκευές, γεώφωνα, κάμερες και διασωστικά «μαξιλάρια» ανύψωσης. Μικρότερος αριθμός πυροσβεστών βρίσκεται σε επιφυλακή στην Ανάφη, στην Αμοργό, στην Ιο και την Αστυπάλαια, νησιά που βρίσκονται περιμετρικά του επίκεντρου της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκεται ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με διασώστες στη Νάξο, σε περίπτωση που χρειαστεί οποιαδήποτε συνδρομή. Σε επιφυλακή είναι και οι αστυνομικές Αρχές του νησιού. Η Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Θήρας έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες με επιπλέον 20 αστυνομικούς και μια ομάδα της ΟΠΚΕ, με τη μόνιμη αστυνομική δύναμη να έχει διπλασιαστεί για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, οι αστυνομικοί θα συνδράμουν στα σημεία που ενδέχεται να παρουσιαστεί αυξημένος συνωστισμός ατόμων, όπως το λιμάνι της Σαντορίνης, αλλά και στην απομάκρυνση πολιτών από τα σημεία κατολισθήσεων ή άλλες επικίνδυνες παραθαλάσσιες περιοχές σε περίπτωση τσουνάμι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img