«Βρυχάται» ο Εγκέλαδος!

Οι επιστήμονες εξετάζουν το δυσμενές σενάριο για τη Σαντορίνη! Φοβούνται ότι θα επαναληφθεί η καταστροφή του 1956, όταν τα φονικά Ρίχτερ χτύπησαν το νησί

Μόνο καθησυχαστικοί δεν ήταν χθες οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Ανάφης και Αμοργού, καθώς αφήνουν να εννοηθεί πως ελλοχεύει ο κίνδυνος πολύ μεγαλύτερης δόνησης, καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακατάπαυστα. Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3.04 χθες μετά το μεσημέρι με εστιακό βάθος 12,8 χλμ., 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, προβληματίζει τους επιστήμονες για την εξέλιξη του φαινομένου ακόμα και για… μήνες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τουριστικής… καθίζησης το επόμενο καλοκαίρι στα τρία νησιά που είναι στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.

«Δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της. Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R. Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί. Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας και δυστυχώς όσο δεν γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθός του» τόνισε σε χθεσινή του ανάρτηση ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί πως ξεκινά μια μακρά χρονική περίοδος μέχρι και το καλοκαίρι, με ορατούς τους κινδύνους για την τουριστική σεζόν.

«Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956, αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό (όχι όπως στο Αρκαλοχώρι όπου είχαμε προσεισμική ακολουθία 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στην καθαρά μετασεισμική φάση, η οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού, το οποίο δεν είναι ό,τι καλύτερο από συνθήκες δόμησης» σημειώνει ο σεισμολόγος. Μάλιστα, ο κ. Τσελέντης καταγγέλλει πως «έχουν γίνει πολεοδομικά εγκλήματα στο νησί υπό την πίεση των ξενοδοχειακών συμφερόντων. Δόθηκαν οικοδομικές άδειες και κτίστηκαν στα Φηρά, στην Οία και αλλαχού κατασκευές μεγάλου βάρους (ξενοδοχεία με πισίνες) στα πρανή, στην πλαγιά, στην πλήρη κατηφόρα προς τη θάλασσα, κάτω του παραδοσιακού οικισμού, με ψευτοθεμελιώσεις».

Σημειώνει δε ότι και τα δύο ηφαίστεια, της Σαντορίνης και του Κολούμπο, είναι «ενεργά και σίγουρα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα». Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ενδέχεται να ήταν ο κύριος, αλλά ζήτησε ένα διάστημα δύο ή τριών ημερών για να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα. «Οι μικροί σεισμοί σημαίνει ότι το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει. Αλλά επιμένει. Υπάρχει ένας όρος που λέγεται “εμπόδιο”. Κι όταν θα σπάσει, θα δώσει μεγάλο σεισμό. Ενδέχεται να μην είναι αυτή η περίπτωση. Ενδέχεται να είναι η περίπτωση που το ρήγμα εξαντλεί τα όρια αντοχής του. Εχω όμως την εντύπωση ότι η ακολουθία θα κρατήσει αρκετό χρονικό διάστημα. Και μετά τίθενται άλλα ερωτήματα, πόσο θα κρατήσουν τα μέτρα» εξήγησε.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι εάν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός, είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ενδεχομένως ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι να είναι ο κύριος, αλλά αυτό θα το ξέρουμε σε δύο με τρία 24ωρα, εάν εμφανιστεί σεισμική ακολουθία χαρακτηριστικά μετασεισμών. Ωστόσο, προς στιγμήν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε. Κλείνοντας ο κ. Παπαδόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, σημειώνοντας πως «όπως πορεύεται η ακολουθία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών, θα ανέβουν κι άλλο τα μεγέθη. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω αν θα είναι μέχρι 6 Ρίχτερ. Θα το δούμε, είναι ζήτημα ημερών».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία τρία 24ωρα έχουν σημειωθεί πάνω από 550 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, ένα φαινόμενο που δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν στην Ελλάδα, ενώ είναι σπάνιο και σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συσκέφθηκαν και χθες στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο 1η Φεβρουαρίου είχαν σημειωθεί μόλις δύο σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου ανέβηκαν σε 13, τη Δευτέρα σε 26, ενώ και χθες, Τρίτη, μέχρι το μεσημέρι είχαν καταγραφεί 16 δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ.


Λέκκας: Μετατοπίζεται το επίκεντρο

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εκφράζει την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες δεν είναι ο κύριος, τονίζοντας πως το επίκεντρο μετατοπίζεται προς την Αμοργό, ενώ σε διάστημα 72 ωρών καταγράφηκαν πάνω από 41 σεισμοί άνω των 4,5 Ρίχτερ. «Είναι πολύ μικρός για να είναι ο κύριος σεισμός» παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως ένας μεγαλύτερος σεισμός της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ «ίσως σηματοδοτούσε έναρξη της μείωσης της σεισμικής δραστηριότητας».


Κατολίσθηση στην Κόκκινη Παραλία

Μετά τη χθεσινή σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ σημειώθηκε κατολίσθηση στη γνωστή Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης. Στην άκρη της παραλίας αποκολλήθηκαν βράχοι κατά τη διάρκεια της κατολίσθησης, με αποτέλεσμα να κλείσει το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία. Πλέον η πρόσβαση στο σημείο γίνεται μόνο από τη θάλασσα.

Τη γλίτωσαν

Τύχη βουνό είχαν Κινέζοι τουρίστες οι οποίοι στέκονταν στην άκρη της παραλίας για να βγάλουν selfies λίγο πριν από την κατολίσθηση στην Κόκκινη Παραλία. Στο μεταξύ, λόγω του σεισμού των 5 Ρίχτερ που έγινε αισθητός στην Πάτμο και τη Λέρο αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά τα σχολεία στα δύο νησιά μέχρι την Παρασκευή. Ανάλογη απόφαση ισχύει από τη Δευτέρα για όλα τα σχολεία στη Σαντορίνη, στην Ανάφη, στην Ιο και την Αμοργό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα