Εως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου θα μείνουν κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ιο και Αμοργό. Συστάσεις για αποφυγή συναθροίσεων
Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα στα νησιά των Κυκλάδων που βρίσκονται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής των σεισμολόγων, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Ιο και την Αμοργό έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ενώ γίνονται συστάσεις στους πολίτες, ώστε να αποφύγουν πιθανές δυσάρεστες συνέπειες από έναν σεισμό.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, με τη συμμετοχή και του προέδρου του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος βρίσκεται στη Σαντορίνη. Ολα τα μέλη των επιτροπών είναι καθησυχαστικά και σε ομόφωνη ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλντέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες». Πάντως, σημειώνουν ότι «η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3,0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4,9). Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα».
Εκτός από το κλείσιμο των σχολείων, οι επιτροπές προτείνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλειμμένα κτίρια και στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κ.λπ.) και στο άδειασμα των υδάτων από τις πισίνες, να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα, και να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των δύο επιτροπών ήταν για τις 8 σήμερα το πρωί.
Χτύπησε το 112 για τις κατολισθήσεις
Οι κατολισθήσεις ήρθαν να προστεθούν στην αγωνία των κατοίκων της Σαντορίνης τις τελευταίες ώρες, μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών. Η έντονη σεισμική ακολουθία προκάλεσε μικρές κατολισθήσεις και για τον λόγο αυτό ήχησε χθες το πρωί το 112 και εστάλη μήνυμα στους κατοίκους του νησιού, προειδοποιώντας τους για κατολισθήσεις σε Αμμούδι, Αρμένη και παλιό λιμάνι Φηρών και απαγορεύοντας την πρόσβαση στις τρεις περιοχές. Οπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας: «Απαιτήθηκαν και (αποστολές μηνυμάτων) 112 για τη Θήρα και τα γύρω νησιά σε ό,τι έχει να κάνει με μικρές κατολισθήσεις, ως συνέπεια της παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας».
Το πρώτο μήνυμα εστάλη λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 11.30 το πρωί της Δευτέρας, ενώ είχαν προηγηθεί δεκάδες μικρότεροι σεισμοί, με τους σεισμολόγους να μην είναι σίγουροι αν πρόκειται για προσεισμούς. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ήχησε και δεύτερο μήνυμα 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους για κίνδυνο κατολισθήσεων και επισημαίνοντας ότι ισχύει απαγόρευση πρόσβασης στις παραλίες Αμμούδι, Αρμένη και παλιό Λιμάνι Φηρών. «Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» επισημαίνεται στο μήνυμα. Μήνυμα από το 112 εστάλη και στους κατοίκους της Ιου, της Αμοργού και της Ανάφης ενημερώνοντάς τους -όπως και τους επισκέπτες των τριών νησιών- να βρίσκονται, επίσης, σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.
Με το βλέμμα στραμμένο στις Κυκλάδες οι Τούρκοι επιστήμονες
Βασικό θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη, με τους επιστήμονες της γείτονος να εμφανίζονται καθησυχαστικοί, συμπεραίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών σχετίζεται με τα ρήγματα και όχι με το ηφαίστειο. Σύμφωνα με την ανταπόκριση του δημοσιογράφου Μανώλη Κωστίδη, από τα τουρκικά ΜΜΕ και τον τουρκικό Τύπο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αλληλουχία σεισμών στην περιοχή, που έχει ανησυχήσει έντονα τους κατοίκους. «Σήμερα (σ.σ.: προχθές), στο Αιγαίο, σημειώθηκαν 200 σεισμοί. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό, έχουν γίνει πολλές προειδοποιήσεις προς τους πολίτες και σε κάποια νησιά έκλεισαν τα σχολεία» δήλωσε η παρουσιάστρια του δικτύου Haber Global Ντιλαρά Σαγιάν.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής του πανεπιστημίου Γιντίζ Σουκρού Ερσόι τόνισε: «Ο σεισμός ουσιαστικά τώρα πήγε λίγο πιο ανατολικά. Αν είχε συμβεί μόνο γύρω από τη Σαντορίνη, θα μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε πως είναι αποτέλεσμα των εκρήξεων του ηφαιστείου που βρίσκεται δίπλα από τη Σαντορίνη. Ομως, ενώ έχουμε 200 σεισμούς, κάποιοι από αυτούς πάνω από 4 Ρίχτερ, τους βλέπουμε μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης».
Σχολιάζοντας τη σεισμική ακολουθία, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης Οκάν Τουγσιούζ ξεκαθάρισε: «Πράγματι, κάποιες φορές σε τέτοιες περιοχές το κύμα των σεισμών ερμηνεύεται πως συμβαίνει λόγω του ηφαιστείου… Ομως στη συγκεκριμένη περίπτωση επικρατεί η άποψη πως αυτή η σεισμική δραστηριότητα έχει σχέση με τα ρήγματα και όχι με το ηφαίστειο. Αλλά χρειάζεται κι άλλη παρακολούθηση». Αντίστοιχο ενδιαφέρον για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη δείχνουν τα μέσα ενημέρωσης πολλών ακόμη χωρών, καθώς το πανέμορφο ελληνικό νησί αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.