Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις και απαίτησαν απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα
Με κεντρικό τους σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο», εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας ξεχύθηκαν στους δρόμους 160 πόλεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ζητώντας δικαίωση και απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Με νωπές τις αποκαλύψεις που είδαν το φως μετά τη δημοσιοποίηση του πρόσφατου ηχητικού ντοκουμέντου που αφορά τα μοιραία, δραματικά λεπτά που μεσολάβησαν της σύγκρουσης των δύο τρένων και της έκρηξης που ακολούθησε, οικογένειες, φοιτητές και σωματεία άρχισαν από νωρίς χθες το πρωί να δίνουν το «παρών» στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για το έγκλημα που συντελέστηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 στη «ματωμένη» κοιλάδα των Τεμπών.
![](https://www.dimokratia.gr/wp-content/uploads/2025/01/thessaloniki.jpg)
Πλακάτ και συνθήματα
Αν και το «ραντεβού» για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα ήταν στις 12.00, από τις 11.00 το κέντρο της πόλης άρχισε να γεμίζει με πολίτες, που κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα θέλησαν να δείξουν τη συμπαράστασή τους στους συγγενείς των θυμάτων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, πριν από τις 14.00 οι διαδηλωτές είχαν φτάσει τους 30.000.
Για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών, κάποιοι εξ αυτών έγραψαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των θυμάτων μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και άφησαν κεράκια και λευκά τριαντάφυλλα πάνω στα ονόματά τους, ενώ λίγη ώρα αργότερα στήθηκαν γύρω από τα ονόματα κρατώντας πλακάτ.
Ο συγκεντρωμένος κόσμος παρέμεινε στο Σύνταγμα επί σχεδόν τρεις ώρες, ώσπου ομάδα περίπου 50 κουκουλοφόρων επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ στη Φιλελλήνων με μολότοφ, με τους αστυνομικούς να «απαντούν» με χημικά. Για τα συγκεκριμένα επεισόδια, που εκτονώθηκαν λίγη ώρα αργότερα, έγινε μία σύλληψη. «Η φωνή μας λέει ένα πράγμα: “Κανένα έγκλημα δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία ποτέ ξανά”. Ας γίνει η αρχή από το έγκλημα των Τεμπών, να αποδοθεί η δικαιοσύνη» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, Μαρία Καρυστιανού. Με δάκρυα στα μάτια η μητέρα της Μάρθης, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, τόνισε ακόμη: «Μαζευτήκαμε όλοι οι Ελληνες για να δηλώσουμε ότι αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία. Αυτήν τη φορά οι υπεύθυνοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, θα τιμωρηθούν όπως πρέπει να τιμωρηθούν».
![](https://www.dimokratia.gr/wp-content/uploads/2025/01/6445495.jpg)
Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος, επισήμανε ότι «το θέμα έχει φύγει από τις οικογένειες, είναι πλέον παγκόσμιο…», ενώ ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών που χάθηκαν στα Τέμπη Νίκος Πλακιάς, από την πλευρά του, δήλωσε συγκινημένος με την ανταπόκριση που έδειξε ο κόσμος, καλώντας σε παραίτηση όσους ευθύνονται για το πρωτοφανές έγκλημα, που συντελέστηκε πριν από δύο χρόνια.
Ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που κράτησε πλακάτ με το όνομα του ενός θύματος, ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Αννα, η ηθοποιός Δώρα Χρυσικού, η μητέρα του Παύλου Φύσσα Μάγδα και ο Μιχάλης Μυτακίδης.
![](https://www.dimokratia.gr/wp-content/uploads/2025/01/patra.jpg)
Την ίδια στιγμή χθες γίνονταν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε σχεδόν 100 άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού από Ελληνες που ζουν εκεί, όπως στο Κέιμπριτζ, στο Μάντσεστερ, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη, στη Βαρκελώνη, στο Αμστερνταμ, στο Ελσίνκι, στη Λευκωσία κ.α. «Οχι» στη συγκάλυψη είπαν, επίσης, χιλιάδες πολίτες στην Καλαμαριά, στην πλατεία Χαλκηδόνος και στην πλατεία Καμάρας στη Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 20.000 άτομα, καθώς και στην κεντρική πλατεία Λάρισας, περίπου 30 χιλιόμετρα από τον τόπο του δυστυχήματος.
Ακόμη, συγκινητική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην Πάτρα, όπου διαδήλωσαν φοιτητές, μαθητές με πλακάτ και κληρικοί, στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Χανιά, στον Πύργο, στην Αμαλιάδα, στον Βόλο, στη Λαμία, στο Μεσολόγγι, στα Ιωάννινα, στη Σύρο, στο Ναύπλιο κ.α. Αγρότες συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις στις πόλεις τις Θεσσαλίας, ενώ το απόγευμα ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί πορεία με τρακτέρ στον τόπο του δυστυχήματος.
Καρυστιανού: Για τρία λεπτά τα παιδιά μας περίμεναν να πεθάνουν
Στην αποκάλυψη ότι στο νέο ηχητικό ντοκουμέντο, που αποδεικνύει πως επιβάτες της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών ζούσαν μετά την πρόσκρουση με την εμπορική, υπάρχουν διάλογοι οι οποίοι έχουν αφαιρεθεί προχώρησε η Μαρία Καρυστιανού.
Oπως είπε, έμαθε για το ηχητικό ντοκουμέντο τον Οκτώβριο του 2024. «Αποκαλύψαμε με τους δικηγόρους μας, σε αντιπαράθεση των γραπτών που είχαμε από την Εγκληματολογική Υπηρεσία και ακούγοντας τα ηχητικά, αυτήν την παραποίηση που υπήρχε, όπου είχαν αφαιρεθεί εντελώς όλοι οι διάλογοι, που αποδεικνύουν ότι κάποιοι επιβάτες ήταν ζωντανοί και επικοινωνούσαν» ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 αναφερόμενη στο ηχητικό ντοκουμέντο με τα τελευταία δραματικά λεπτά της τραγωδίας, στο οποίο ακούγεται και η κόρη της. «Oταν έμαθα ότι το παιδί μου πέθανε, το πρώτο πράγμα που με ένοιαζε ήταν να μάθω αν κατάλαβε και αν ένιωσε κάτι ή έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Αυτό είναι σημαντικό να το ξέρει μία μάνα. Oλοι μας είπαν πως έφυγε αμέσως και μετά μάθαμε ότι 30 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί. Για τρία λεπτά τα παιδιά μας περίμεναν να πεθάνουν…» τόνισε ακόμη.
Ο Νίκος Πλακιάς, ο οποίος έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, επισήμανε ότι τα ηχητικά δεν έπρεπε να βγουν τώρα, αλλά την ώρα της δίκης. «Γνωρίζουμε για τα ηχητικά από τους πρώτους μήνες, από τον Μάιο του 2023. Δεν ήθελα να ακούσω τα ηχητικά, δεν ήθελα να ακούσω τίποτα ή να ρωτήσω ποιανού είναι. Μετά, προχωρώντας στη δικογραφία, έμαθα σε ποιους συγγενείς ανήκαν τα κινητά. Οι άνθρωποι είναι σε κατάσταση ψυχολογικού σοκ. Εάν ακούγονταν τα παιδιά μου στα ηχητικά και έβλεπα να τα περιφέρουν, η αντίδρασή μου θα ήταν διαφορετική. Τα ηχητικά δεν έπρεπε να βγουν τώρα, έπρεπε να βγουν την ώρα της δίκης» ανέφερε. Τέλος, έστρεψε τα βέλη του κατά του επικεφαλής ιατροδικαστή, λέγοντας ότι «δεν ακούμπησε ούτε μία σορό».