71χρονος στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ. Νοσεί και η 60χρονη σύζυγός του. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί
Εντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα δύο πρώτα κρούσματα μεταπνευμονοϊού που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, με τους ειδικούς, ωστόσο, να εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως πρόκειται για ιό που κυκλοφορεί ανάμεσά μας εδώ και δεκαετίες! Ως αργά χθες είχε γίνει γνωστό πως έχουν νοσήσει από μεταπνευμονοϊό ένας 71χρονος, που κρίθηκε απαραίτητο να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη, και η 60χρονη σύζυγός του, η οποία αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα υγείας, καθώς είναι νεφροπαθής. Η γυναίκα πήγε με συμπτώματα γρίπης στο ΑΧΕΠΑ στις 4 Ιανουαρίου, όταν αυτό εφημέρευε, και νοσηλεύτηκε αρχικά σε θάλαμο μαζί με άλλους τρεις ασθενείς. Ωστόσο, όταν εξακριβώθηκε εργαστηριακά πως νοσεί από τον μεταπνευμονοϊό ελήφθησαν από το νοσοκομείο όλα τα απαραίτητα μέτρα και μπήκε σε καραντίνα, χωρίς ωστόσο να θεωρείται ανησυχητική η κατάστασή της.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, εδώ και πολλά χρόνια παρατηρούνται κρούσματα του συγκεκριμένου ιού. «Τον γνωρίζουμε από το 2001 και ενδέχεται να κυκλοφορεί από το 1950. Μπορεί να έχουμε όλοι νοσήσει από τα πέντε μας. Αυτά που μας αναφέρουν είναι ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί ανάμεσά μας εδώ και δεκαετίες. Ολοι έχουμε αντισώματα έναντι του ιού αυτού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικός, καθώς οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι σε κίνδυνο, όπως συμβαίνει και απέναντι στους περισσότερους αναπνευστικούς ιούς» δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαφορές που εντοπίζει ανάμεσα στην τωρινή κατάσταση και στα χρόνια της πανδημίας του Covid, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κορονοϊός ανακοινώθηκε εντός των δέκα ημερών του Ιανουαρίου του 2020, για τον οποίο δεν είχαμε αντισώματα και για τον οποίο η Κίνα είχε ξεκινήσει ήδη lockdown. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που ζήσαμε πριν από πέντε χρόνια με αυτό που αναφέρεται αυτή τη στιγμή».
Τέλος, μίλησε για τα συμπτώματα του μεταπνευμονοϊού, επισημαίνοντας ότι έχει αλληλοεπικάλυψη με τα συμπτώματα της γρίπης. «Ολοι οι αναπνευστικοί ιοί έχουν την ίδια έκφραση. Ο μεταπνευμονοϊός είναι η δεύτερη αιτία νοσηλείας στα παιδιά και στους άνω των 65 είναι σημαντικός λόγος για να μπουν στη ΜΕΘ, δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ζούμε εδώ και πολλά χρόνια. Η γρίπη είναι πολύ πιο βαριά» τόνισε και επανέλαβε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. «Δεν έχουμε ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο κι αυτό γιατί δεν έχει θεωρηθεί σημαντικός για να υπάρξει μια ομπρέλα προστασίας στον κόσμο» κατέληξε. Στο μεταξύ, απροετοίμαστος είναι ο κόσμος να αντιμετωπίσει μια νέα πανδημία το 2025, σύμφωνα με ειδικούς αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρόλο που τα πολλά και οδυνηρά μαθήματα που πήρε από την πανδημία του Covid-19 έχουν βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερων μηχανισμών άμυνας.
Η ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, που συστάθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περιγράφει ξεκάθαρα την κατάσταση: «Το 2025 ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να καταπολεμήσει μια νέα πανδημική απειλή, λόγω των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στα εργαλεία για την καταπολέμηση πανδημιών, όπως τα εμβόλια».