Τα νησιά θα μετατραπούν σε μονάδες αποτρεπτικής ισχύος, δήλωσε ο υπ. Αμυνας από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με αφορμή τον εορτασμό του αγίου Νικολάου
Τα νησιά θα μετατραπούν σε μονάδες αποτρεπτικής ισχύος με το ελληνικό Iron Dome, είναι το μήνυμα που εκπέμπει σταθερά ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, ο υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για «ένα τείχος το οποίο θα μπορεί ευέλικτα και από τα πάρα πολλά νησιά που έχουμε, τα οποία στην πραγματικότητα θα μετατραπούν σε μονάδες ισχύος, να εμποδίσει, να αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη ή προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος στο Αιγαίο».
Πριν βεβαίως ο Νίκος Δένδιας προαναγγείλει την ισχυροποίηση των νησιών, η κυβέρνηση, κατά την πρώτη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε φροντίσει να αποδυναμώσει την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με το στρατιωτικό υλικό το οποίο αποσύρθηκε από τα νησιά για να σταλεί στην Ουκρανία να μην αντικαθίσταται με άλλο αντίστοιχο, ίσης επιχειρησιακής ικανότητας. Χθες, ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ανέφερε πως «η Ελλάδα, για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους προστασίας στο Αιγαίο».
Οπως τόνισε, «τα νησιά θα μετατραπούν σε μονάδες ισχύος και θα αποτρέπουν οποιαδήποτε σκέψη ανατροπής του καθεστώτος στο Αιγαίο». Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε πως, πέρα από τη σειρά ναυπήγησης, πτήσης και εκσυγχρονισμού, η Ελλάδα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα θα προχωρήσει, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», στη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους προστασίας του Αιγαίου. «Ενα τείχος το οποίο θα μπορεί ευέλικτα και από τα πάρα πολλά νησιά που έχουμε, τα οποία στην πραγματικότητα θα μετατραπούν σε μονάδες ισχύος, να εμποδίσει, να αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη ή προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος στο Αιγαίο, που οι διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας έχουν δημιουργήσει και στερεώσει», όπως ανέφερε.
Οι φρεγάτες
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ελευθέριος-Δημήτριος Κατάρας, σημείωσε πως προωθoύνται «η επικαιροποίηση και η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία θα εξυπηρετούν και θα εναρμονίζονται με τη νέα δομή του Πολεμικού Ναυτικού».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των φρεγατών Belharra, καθώς δρομολογούνται ενέργειες για την προμήθεια και 4ης φρεγάτας, στα ελικόπτερα τύπου Romeo, στα ΠΠ τύπου Island, στα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των υποβρυχίων και των ταχέων περιπολικών κρούσεως (ΤΠΚ), στην ανανέωση του δυναμικού των κατευθυνόμενων βλημάτων και τορπιλών του Στόλου, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των φρεγατών Constellation, καθώς και η υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων υψηλής επιχειρησιακής αξίας. Σημειωτέον πως το αντιπυραυλικό σύστημα που σχεδιάζει να αναπτύξει η Ελλάδα και προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας θα μιμείται το αντίστοιχο Iron Dome που έχει αναπτύξει το Ισραήλ, το οποίο μπορεί να αναχαιτίζει πυραύλους μικρότερου και μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού συστήματος συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο.