Η υπόθεση εξιχνιάστηκε χάρη στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε στις 29/11 η μοναχοκόρη του Γιάννη Γαΐτη
Τη δόξα του πιο διάσημου πλαστογράφου έργων τέχνης, του Γερμανού Βόλφγκανγκ Μπελτράκι που είχε «υπογράψει» εκατοντάδες πίνακες γνωστών ζωγράφων, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται πως ζήλεψαν μιμητές του σε γκαλερί της Θεσσαλονίκης, όπου θα πωλούνταν σε διαδικτυακή δημοπρασία πλαστά έργα γνωστών Ελλήνων εικαστικών, όπως του Γιάννη Γαΐτη, του Βλάση Κανιάρη, του Κωνσταντίνου Παρθένη, του Μυταρά και του Χατζηκυριάκου Γκίκα.
Η απάτη αποτράπηκε κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν από τη διαδικτυακή δημοπρασία των πλαστών πινάκων των γνωστών δημιουργών, που είχε προγραμματιστεί για χθες, χάρη στις νομικές κινήσεις του δικηγόρου και συλλέκτη έργων τέχνης Στέλιου Γκαρίπη, ο οποίος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για λογαριασμό της μοναχοκόρης του σπουδαίου Ελληνα ζωγράφου Γιάννη Γαϊτη, της Λωρέττας. Τα ασφαλιστικά μέτρα συσχετίστηκαν με ανάλογη καταγγελία που είχε γίνει στη Διεύθυνση Αρχαιοκαπηλίας και στο ελληνικό FBI, στελέχη του οποίου έκαναν έφοδο προχθές το πρωί στην γκαλερί της Θεσσαλονίκης, όπου συνέλαβαν τον γκαλερίστα, τον πλαστογράφο και μια συνεργάτιδά τους, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό συνεργών τους.
Στο υπόγειο του εκθεσιακού χώρου είχε εγκατασταθεί το εργαστήριο του Ελληνα «Μπελτράκι» που πλαστογραφούσε έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών. Σε κατ’ οίκον έρευνα που έγινε στο σπίτι του ιδιοκτήτη της γκαλερί βρέθηκαν εκατοντάδες παραχαραγμένοι πίνακες, τυλιγμένοι σε ρολά, έτοιμοι προς πώληση. Για την κατάσχεση των πλαστογραφημένων έργων η Αστυνομία επιστράτευσε… φορτηγό για τη μεταφορά τους στα υπόγεια της Δημοτικής Πινακοθήκης για τη φύλαξή τους.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε χάρη στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε στις 29 Νοεμβρίου η μοναχοκόρη του εικαστικού Γιάννη Γαΐτη, ενός από τους μεγαλύτερους Ελληνες ζωγράφους, που διέπρεψε στο Παρίσι και σε όλο τον κόσμο, με έργα του να κοσμούν την Εθνική Πινακοθήκη και μουσεία της Ελλάδας. Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκαινιάστηκε στην Ιο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μουσείο προς τιμήν του Γιάννη Γαΐτη, σε αναγνώριση της ακτινοβολίας του έργου του.
Η κόρη του εικαστικού διαπίστωσε πως πέντε έργα του πατέρα της περιλαμβάνονταν στον κατάλογο 123 έργων τέχνης σε εκθεσιακό χώρο με αντίκες, έπιπλα και κάδρα στη Θεσσαλονίκη, που θα πωλούνταν στη χθεσινή διαδικτυακή δημοπρασία. Οι ενδιαφερόμενοι συλλέκτες έργων τέχνης μπορούσαν να τα εξετάσουν αυτοπροσώπως πριν από τη δημοπρασία, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, ενώ ο γκαλερίστας διαβεβαίωνε πως τα έργα τέχνης είναι αυθεντικά. Τα έργα θα εξοφλούνταν εντός επτά ημερών μετά τη δημοπρασία.
Ομως η Λωρέττα Γαΐτη διαπίστωσε πως τα έργα του πατέρα της είναι πλαστά. Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αναφέρει σχετικά: «Είναι απόλυτα βέβαιο πως τα έργα με αριθμούς 50, 67, 79, 89, 112 του Γιάννη Γαΐτη του καταλόγου των καθ’ ων απεικονίζουν πλαστά έργα, τα οποία παρότι φέρουν την υπογραφή του μεγάλου μας ζωγράφου, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την τεχνοτροπία του και τη θεματολογία του. Τα έργα αυτά δεν έχουν καμία απολύτως ομοιότητα με την τεχνοτροπία του Γιάννη Γαΐτη, από τον οποίο παρουσιάζονται από τους καθ’ ων πως έχουν δημιουργηθεί και υπογράφονται». Ειδικότερα, στο σφυρί της διαδικτυακής δημοπρασίας είχαν βγει τα έργα με τίτλο «Zeppelin», που πωλούνταν 10.000-12.000 ευρώ, «Θηρίο» και «Σπίτια στην Υδρα», με τιμή 6.000-8.000 ευρώ, «Οδηγός και επιβάτες» με 4.000-5.000 ευρώ και «Ανδρας με καπέλο και λουλούδι» με 2.000-2.500 ευρώ.
«Οι καθ’ ων προσπαθούν, εκμεταλλευόμενοι τη φήμη του αείμνηστου πατέρα μου και το υψηλό κόστος των έργων του, να αποκομίσουν παράνομα μεγαλύτερο τίμημα από τα παραπάνω έργα, τα οποία ψευδώς αποδίδονται στον Γιάννη Γαΐτη. Είναι απόλυτα βέβαιο πως η βούληση των καθ’ ων είναι η επίτευξη πώλησης πλαστών πινάκων» καταγγέλλει η κόρη του εικαστικού, σημειώνοντας πως «με τη δημοπράτηση των παραπάνω έργων προσβάλλουν την καλλιτεχνική κληρονομιά του Γιάννη Γαΐτη όσο και την εθνική πολιτιστική μας κληρονομιά».
Ο γκαλερίστας είχε καταδικαστεί και το 2004 για παρόμοια υπόθεση
Ο συλληφθείς γκαλερίστας είχε καταδικαστεί το 2004 να επιστρέψει τίμημα από πώληση πλαστών πινάκων και το 2008 με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να επιστρέψει ποσό αγοράς τριών πλαστών πινάκων σε δημοπρασία. Στο παρελθόν είχε αναγκαστεί να αποσύρει από δημοπρασίες πλαστά έργα τέχνης που αποδίδονταν ψευδώς στους μεγάλους ζωγράφους Αλέκο Φασιανό, Γιώργο Σταθόπουλο, Απόστολο Λάβδα, Πάνο Φειδάκη και Γιώργο Μαυροΐδη.