Τεχνική έκθεση ιατροδικαστή έδειξε πως το βρέφος της Κατερίνας πέθανε από ασφυξία στο σπίτι της 24χρονης
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ειρήνη Μουρτζούκου, η οποία ήταν παρούσα σε τέσσερις θανάτους βρεφών μέσα σε τρία χρόνια και της αδερφής της πριν από δέκα χρόνια, μετά την αποκάλυψη τεχνικού συμβούλου πως ένα από τα μωρά φαίνεται πως πέθανε από ασφυξία. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, ο οποίος έχει οριστεί τεχνικός σύμβουλος από την Κατερίνα, της οποίας το μωρό πέθανε ενώ φιλοξενούνταν στο σπίτι της Ειρήνης το 2021.
Η τεχνική έκθεση έδειξε πως το βρέφος πέθανε από ασφυξία ενώ ο μοναδικός άνθρωπος που βρισκόταν στο δωμάτιο μαζί του ήταν η 24χρονη. Τη μοιραία ημέρα η Κατερίνα είχε αφήσει την κουμπάρα της, Ειρήνη, να φυλάει το παιδί για να πάει βόλτα με τον σύντροφό της και λίγες ώρες μετά έγινε το μοιραίο. Ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του νεκρού βρέφους ανέλυσε σε ένα πόρισμα 13 σελίδων τα ευρήματα από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις του παιδιού και τη μοναδική φωτογραφία που είχε τραβήξει η Ειρήνη Μουρτζούκου, ισχυριζόμενη ότι το μωράκι ήταν ζωντανό όταν το πήγε στο νοσοκομείο. Ομως ο ιατροδικαστής έχει διαφορετική άποψη.
Φωτογραφίες
Στην έκθεσή του ο κ. Γαλεντέρης αναφέρει πως υπάρχουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ασφυκτικό θάνατο και όχι από διάμεση πνευμονίτιδα, όπως είχε φανεί αρχικά. «Στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με κινητό παρατηρείται μαρμαροειδής χροιά στο πρόσωπο του βρέφους. Η περιοχή του τραχήλου αναγνωρίζεται ερυθρή, εύρημα συμβατό με διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος και θάνατο. Επιπλέον, το βρέφος έχει το στόμα ανοιχτό» σημειώνει ο ιατροδικαστής, ο οποίος έχει ζητήσει και τις φωτογραφίες της νεκροψίας για να προχωρήσει σε σύγκριση με αυτή που κατέγραψε στο κινητό της η 24χρονη.
«Κατόπιν προσεκτικής μελέτης της φωτογραφίας, και πάντα με τον περιορισμό της σχετικά μειωμένης ανάλυσης της φωτογραφίας, στη ράχη της μύτης διακρίνονται δύο γραμμοειδείς αλλοιώσεις, ερυθρής χροιάς, που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έγιναν όσο το βρέφος ήταν εν ζωή. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητούμε να μας χορηγηθούν οι φωτογραφίες της νεκροψίας και νεκροτομής ώστε να αποκλειστεί ή και να επιβεβαιωθεί η παρουσία των ευρημάτων που αναγνωρίστηκαν στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με το κινητό τηλέφωνο» αναφέρει.
Ο κ. Γαλεντέρης αντικρούει και την αιτία θανάτου της πνευμονίτιδας τονίζοντας: «Η παρουσία της διάμεσης πνευμονίτιδας πρέπει να είναι συντριπτική για να θεωρηθεί αιτία θανάτου, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει στην προκειμένη περίπτωση. Η διάμεση πνευμονίτιδα οφείλει να τίθεται ως αιτία θανάτου μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλα ευρήματα που να καταλήγουν σε διαφορετικό μηχανισμό θανάτου. Εν προκειμένω όμως υπάρχουν ευρήματα που παραπέμπουν σε άλλον μηχανισμό και συγκεκριμένα σε ασφυκτικό θάνατο. Από τη νεκροψία – νεκροτομή προέκυψαν εγκεφαλικό οίδημα, συμφόρηση στο ήπαρ και τα επινεφρίδια, κενοτοπιώδης εκφύλιση ηπατικών κυττάρων, ερυθροί νευρώνες που αποτελούν ένδειξη μειωμένης αιμάτωσης και οξυγόνωσης». Από την πλευρά της η μητέρα του μωρού, η Κατερίνα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν σημάδια στο πρόσωπό του όταν το άφησε με την Ειρήνη Μουρτζούκου.
Σημάδια
Μάλιστα, ανέφερε πως η ιατροδικαστική έκθεση δεν έγραψε τίποτα για σημάδια στο παιδί, ούτε υπήρχαν φωτογραφίες. «Δεν με κάλεσε ποτέ κανείς να με ρωτήσει για αυτά τα σημάδια. Αν με είχαν ρωτήσει, θα είχα κινηθεί νωρίτερα και ίσως να είχαν γλιτώσει τα υπόλοιπα παιδιά» υποστήριξε η Κατερίνα. «Πώς γίνεται αυτά τα σημάδια να εντοπίστηκαν τώρα από φωτογραφία και ο ιατροδικαστής που είχε στα χέρια του νεκρό το μωρό να μην είδε τίποτα;» αναρωτήθηκε η μητέρα του παιδιού… Από την πλευρά της η Ειρήνη Μουρτζούκου, σε τηλεοπτικές της εμφανίσεις, έχει πει πως το μωρό της Κατερίνας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι πιθανό να κατέληξε από παθολογικά αίτια.
Ομως η ανάλυση του τεχνικού συμβούλου της μητέρας του παιδιού φαίνεται πως ανατρέπει τον ισχυρισμό της 24χρονης… Στο μεταξύ, ακόμα μία πρώην σύντροφος της Ειρήνης υποστηρίζει πως αποπειράθηκε να τη σκοτώσει. «Την Ειρήνη τη γνωρίζω από τα 17. Συζούσαμε. Είμαι η πρώτη κοπέλα που βίωσε τέτοια πράγματα με την Ειρήνη. Πήγε να με πνίξει με μια κορδέλα στον ύπνο μου. Κοιμόμουν, πήρε την κορδέλα και προσπάθησε να με πνίξει. Αρχισα να κοπανάω τα χέρια μου στις τάβλες και με άκουσαν οι φίλες μου» είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζονται οι καταθέσεις των γιατρών που εμπλέκονται στην υπόθεση
Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων στους αξιωματικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής για να διακριβωθούν οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου των τεσσάρων παιδιών μέσα σε τρία χρόνια και της μικρής αδερφής της Ειρήνης πριν από δέκα χρόνια. Χθες εξετάστηκε ακόμα ένας γιατρός του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», όπου είχε μεταφερθεί το δεύτερο παιδί της Ειρήνης, το οποίο κατέληξε εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο για την 24χρονη, η οποία ήταν υπό επιτήρηση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παιδιού της στο νοσοκομείο. Οι καταθέσεις γιατρών αναμένεται να συνεχιστούν τα επόμενα 24ωρα.
Θα ακολουθήσουν οι μαρτυρικές καταθέσεις άλλων προσώπων από το φιλικό και το συγγενικό περιβάλλον της Ειρήνης. Οταν ολοκληρωθούν αυτές οι καταθέσεις, τότε αναμένεται να κληθεί και η ίδια να δώσει τις δικές της εξηγήσεις, με βάση τις καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας αλλά και όσα έχουν κατατεθεί από μάρτυρες. Η 24χρονη αναμένεται να κληθεί μετά και την ολοκλήρωση των ιστοπαθολογικών εξετάσεων του μικρού Παναγιώτη, του παιδιού που άφησε την τελευταία του πνοή τον περασμένο Αύγουστο. Πάντως, οι αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην είναι ασφαλή τα συμπεράσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων ως προς το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου, καθώς -με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία- είναι δύσκολο να εντοπιστούν ευρήματα για νεκρά παιδιά κάτω των τριών ετών.