Διάταξη θα δίνει το δικαίωμα στους συγγενείς των θυμάτων να ασκούν ένσταση αν πρόκειται για εγκλήματα, όπως δολοφονίες, βιασμοί και παιδοφιλία
Διάταξη που έχει ως επίκεντρο τους συγγενείς θυμάτων βαρύτατων κακουργημάτων ή τα ίδια τα θύματα και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στις πρόωρες αποφυλακίσεις δραστών σοβαρών εγκλημάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομολογία αποτυχίας από τον κ. Φλωρίδη που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό ότι θα βάλει φρένο στις πρόωρες αποφυλακίσεις, αλλά στην πράξη απέτυχε να το εφαρμόσει.
Οσοι ευνοούνται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχουν εφεξής λόγο για την υπό όρους αποφυλάκιση καταδικασμένων για εγκλήματα, όπως οι δολοφονίες, οι κακοποιήσεις, οι βιασμοί και η παιδοφιλία. Οπως αποκάλυψε σε πρόσφατη εκδήλωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης (κεντρική φωτό), η εν λόγω διάταξη αποτελεί το δόγμα που εισήγαγε στη Δικαιοσύνη, με παρότρυνση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Είναι η ώρα να κοιτάξουμε και προς την πλευρά των θυμάτων. Να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, όπως επιβάλλουν το κράτος δικαίου και η σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά να δούμε επιτέλους και την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων. Να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την επιβολή της νομιμότητας παντού» ανέφερε ο ίδιος, μεταφέροντας τα λόγια του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη που έχει στα «σκαριά» το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα δικαστικά συμβούλια, τα οποία εξετάζουν τις αιτήσεις αποφυλάκισης δραστών εγκληματικών πράξεων (με τη διαδικασία των 3/5), θα υποχρεώνονται να ενημερώνουν τα θύματα ή τους οικείους τους (δηλαδή την πλευρά υποστήριξης της κατηγορίας) ότι επίκειται εξέταση αιτήματος αποφυλάκισης, καθώς επίσης ότι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν γραπτό υπόμνημα με τυχόν ενστάσεις ή ακόμα και επιφυλάξεις για την ασφάλειά τους εφόσον αποφυλακιστεί ο δράστης. Ειδικότερα, τα αδικήματα που θα αφορά η διάταξη θα είναι αυτά που ενέχουν στοιχεία βίας ή στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όπως η ανθρωποκτονία, η σωµατεµπορία, ο βιασµός, η απόπειρα ανθρωποκτονίας, η ενδοοικογενειακή βία, η παιδοφιλία κ.λπ.
«Δικαιούται να καταθέσει γραπτό υπόµνηµα ενώπιον της γραµµατείας του αρµόδιου Συµβουλίου Πληµµελειοδικών το πρόσωπο που είχε δηλώσει υποστήριξη της κατηγορίας, αφού ειδοποιηθεί µε κάθε πρόσφορο τρόπο πέντε τουλάχιστον ηµέρες πριν από τη συνεδρίαση» είναι η ακριβής διατύπωση της διάταξης. Πάντως, η άποψη των θυμάτων, που ως επί το πλείστον θα είναι πιθανότατα αρνητική, δεν θα είναι δεσμευτική για τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, αλλά θα συνεκτιμάται μαζί με τις άλλες προϋποθέσεις που θέτει ο Ποινικός Κώδικας. Επίσης, η νέα διάταξη έχει στόχο να γνωρίζει το θύμα ή οι οικείοι του αν χρειαστεί να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση αποφυλάκισης, κυρίως ως προς την αποφυγή συναναστροφής του θύματος µε τον δράστη και την ψυχολογική υποστήριξή του.
Την ίδια ώρα, πάντως, το δόγμα της αυστηροποίησης έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορο Σεβαστίδη να εξαπολύει ευθείες βολές: «Η άσκηση πίεσης είναι πολύπλευρη και η συλλογική συνείδηση που δημιουργείται με όλα τα μέσα χειραγώγησης λειτουργεί ως οδοστρωτήρας. Η επιβολή του δόγματος της αυστηροποίησης είναι ο υπέρτατος νόμος και τον νόμο αυτόν καλούνται να τον υπηρετήσουν όλοι. Οι ιδιωτικές φυλακές στην Ελλάδα ξεκίνησαν ήδη να λειτουργούν στον Ασπρόπυργο με τη μορφή ΣΔΙΤ. Το πρώτο βήμα έγινε. Οι ιδιωτικές φυλακές για να γίνουν αποδοτικές για τον επενδυτή απαιτούν διαρκή ανατροφοδότηση και αύξηση του αριθμού των κρατουμένων. Το ποινικό οπλοστάσιο είναι αναγκαίο να αυστηροποιηθεί» είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΕνΔΕ με θέμα «Αντεγκληματική πολιτική, ποινική νομοθεσία και Δικαιοσύνη».