Οι δύο ιατροδικαστές καίνε την Πισπιρίγκου

Οι δύο ιατροδικαστές καίνε την Πισπιρίγκου

Στην πλέον κρίσιμη καμπή της μπήκε χθες η δεύτερη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, καθώς άνοιξε ο κύκλος των καταθέσεων των ιατροδικαστών που απέδωσαν τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών, της Ιριδας και της Μαλένας, σε ασφυξία. Ειδικότερα, χθες στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου άρχισε να καταθέτει ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλογρηά είχε διαγνώσει ασφυκτικό θάνατο των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, ένα συμπέρασμα που άνοιξε τον δρόμο ώστε να αποδοθούν κατηγορίες στην 35χρονη μητέρα από την Πάτρα και για ανθρωποκτονία εις βάρος της Ιριδας και της Μαλένας.

Τα πρώτα δείγματα της κατάθεσης του κ. Καρακούκη δεν ήταν καθόλου καλά για την κατηγορούμενη μητέρα, η οποία σε αυτή τη συνεδρίαση είχε στο πλευρό της τον Αλέξη Κούγια. Ο συνήγορός της επανεμφανίστηκε χθες στο ακροατήριο έπειτα από μεγάλο διάστημα απουσίας προκειμένου να ακούσει όσα θα κατέθετε ο ιατροδικαστής, ώστε στη συνέχεια να είναι σε θέση να του υποβάλει ερωτήσεις. Με το καλημέρα, πάντως, ο κ. Καρακούκης «άδειασε» την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα και δήλωσε πως θάνατος από ηπατική ανεπάρκεια, όπως διέγνωσε η συνάδελφός του για τη μικρή Μαλένα, «μέσα σε λίγες ώρες δεν υφίσταται». Οπως μάλιστα ανέφερε ο μάρτυρας, «η ηπατική ανεπάρκεια που έγραψε στην έκθεσή της η κυρία Τσάκωνα» προβλημάτισε τόσο τον ίδιο όσο και τον κ. Καλογρηά που συνυπογράφει το πόρισμα για ασφυκτικό θάνατο των δύο κοριτσιών.

Πρόεδρος: Πείτε μας, τι ακριβώς σας προβλημάτισε;

Μάρτυρας: Για την ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχουν μεσολαβήσει ηπατικό κώμα, αιμορραγίες. Η κυρία Τσάκωνα έβαλε ηπατική ανεπάρκεια χωρίς να φαίνονται αλλοιώσεις. Ηπατική ανεπάρκεια είναι η γενικευμένη πλήρης διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ήπατος. Το παιδί ήταν καλά.

Πρόεδρος: Η κυρία Τσάκωνα γραφεί όμως και για ωχρό και εύθρυπτο ήπαρ…

Μάρτυρας: Καμία σχέση δεν έχουν αυτά με ηπατική ανεπάρκεια. Μια διαταραχή στην αρχιτεκτονική του ήπατος είναι, για παράδειγμα, η κύρωση του ήπατος. Ο άνθρωπος μετά παθαίνει ηπατικό κώμα και πεθαίνει. Ωχρό και εύθρυπτο ήπαρ έχουμε σε μια ηπατίτιδα, για παράδειγμα, όχι σε ηπατική ανεπάρκεια.

Ο κ. Καρακούκης, ο οποίος θα συνεχίσει να καταθέτει, όπως όλα δείχνουν, για πολλές ακόμα δικασίμους, δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την πρόεδρο του δικαστηρίου σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες άρχισε την έρευνά του για τους θανάτους των δύο κοριτσιών. Οπως εξήγησε στην αρχή της κατάθεσής του, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία εστάλη εισαγγελική παραγγελία, με την οποία ζητούνταν να οριστούν δύο ιατροδικαστές για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου της Μαλένας και της Ιριδας Δασκαλάκη. Ωστόσο, οι δύο αυτοί ιατροδικαστές θα έπρεπε να μην έχουν εμπλακεί με την υπόθεση αυτή στο παρελθόν. «Μας έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα ο εισαγγελέας, μεταξύ αυτών να πούμε αν ο θάνατος των δύο παιδιών είναι απότοκο παθολογικής αιτίας ή αν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες» σημείωσε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Τι κάνατε στη συνέχεια, πείτε μας, βήμα βήμα…

Μάρτυρας: Επρεπε να πούμε αν επρόκειτο για παθολογικούς θανάτους ή εγκληματική ενέργεια. Μας δώσανε την έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής της κυρίας Τσάκωνα για τη Μαλένα, την τοξικολογική, καθώς και πλήρη ιατρικό φάκελο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε το παιδί. Στη συνέχεια κάναμε αυτοψία στον χώρο του νοσοκομείου όπου ήταν το δωμάτιο της Μαλένας. Σκοπός μας ήταν να δούμε μήπως κάποιος ενήργησε κακόβουλα εις βάρος του παιδιού, για παράδειγμα, αν μπήκε κάποιος από την μπαλκονόπορτα και του αφαίρεσε τη ζωή. Είναι στο πλαίσιο των καθηκόντων μας.

Πρόεδρος: Τι αντλήσατε από αυτή την αυτοψία;

Μάρτυρας: Διαπιστώσαμε πως η πόρτα της μπαλκονόπορτας ήταν πάντα κλειδωμένη. Θα μπορούσε κάποιος να μπει, για παράδειγμα, αν δεν ήταν κλειδωμένη.

Επανερχόμενος στην έκθεση της κυρίας Τσάκωνα, ο έμπειρος ιατροδικαστής, προϊστάμενος επί σειρά ετών στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και Πειραιά, άφησε αιχμές και για το γεγονός ότι ο εγκέφαλος του κοριτσιού δεν στάλθηκε για περαιτέρω εξετάσεις.

Πρόεδρος: Ο εγκέφαλος της Μαλένας δεν έπρεπε να πάει για περαιτέρω έρευνα;

Μάρτυρας: Τι να πω εγώ τώρα; Κρίθηκε ότι δεν πρέπει να πάει. Εκ των υστέρων φάνηκε ότι έπρεπε να πάει.

Πρόεδρος: Τι θα βλέπατε, αν είχε πάει;

Μάρτυρας: Ο εγκέφαλος επηρεάζεται από την ασφυξία. Μπορεί κάποιες ισχαιμικές μορφές.

Πρόεδρος: Η συμφόρηση στον εγκέφαλο τι μας δείχνει;

Μάρτυρας: Συνδέεται κυρίως με στέρηση οξυγόνου, πρέπει να υπάρχουν και άλλα ευρήματα όμως.

Πρόεδρος: Στο διάστημα της έρευνάς σας είχατε επικοινωνία με την κυρία Τσάκωνα;

Μάρτυρας: Ναι, είχαμε. Και σε αντίθεση με την έκθεση του παθολογοανατόμου Εμμανουήλ Αγαπητού (σ.σ.: είχε καταγράψει και εκείνος σημάδια ασφυξίας), που δεν είχε διαγνωστικό πρόβλημα, η ηπατική ανεπάρκεια που ανέγραψε η κυρία Τσάκωνα μας προβλημάτισε. (…) Δεν έχω συναντήσει ξανά ηπατική ανεπάρκεια σε μία μέρα, το παιδί ήταν καλά. Της μιλήσαμε και εγώ και ο κ. Καλογρηάς, και εκείνη επέμεινε ότι το παιδί είχε ηπατική ανεπάρκεια.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι χθες ολοκλήρωσε την κατάθεση στη δίκη ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην έρευνά του για τον θάνατο της Μαλένας και θα επανέλθει στο ακροατήριο, όταν η δίκη εισέλθει και στις συνθήκες υπό τις οποίες έφυγε από τη ζωή η Ιριδα. Μάλιστα, ο κ. Ευτυχιάδης ρωτήθηκε από τον Αλέξη Κούγια αν μπορεί να αποδώσει τον θάνατο της Μαλένας σε εγκληματική ενέργεια. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά δεν μπορώ και να το βεβαιώσω. Ομως, αν μας ρωτήσει κάποιος “πάνε αυτά τα ευρήματα με ασφυξία;”, θα πω “ναι, πάνε”». Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Οκτωβρίου.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα