Συναγερμός στα Χανιά για κρούσμα ψώρας

Παρουσιάστηκε σε μαθητή του 3ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, στο οποίο μπήκε προσωρινό «λουκέτο» προκειμένου να γίνει απολύμανση

Συναγερμός» σήμανε στις υγειονομικές Αρχές των Χανίων την περασμένη Πέμπτη, μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος νορβηγικής ψώρας σε μαθητή του 3ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, στο οποίο μπήκε προσωρινό «λουκέτο», προκειμένου να γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους από ειδικό συνεργείο!

Καθώς η νορβηγική ψώρα αποτελεί έναν αρκετά σοβαρό τύπο της νόσου, που προκαλεί κνησμό και δερματικές αλλοιώσεις με σπυράκια και εξανθήματα, άμεσα ενεργοποιήθηκαν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, καθ’ υπόδειξη της διεύθυνσης υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, και έγιναν συστάσεις σε όλο το προσωπικό του σχολείου, στους μαθητές, αλλά και στους γονείς, προκειμένου να λάβουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.

Συγκεκριμένα, τους συνταγογραφήθηκε προληπτική αγωγή με χημειοπροφύλαξη, μέσα από ένα φαρμακευτικό σκεύασμα (χάπι) το οποίο θα πρέπει να λάβουν είτε εμφανίζουν συμπτώματα είτε όχι, προκειμένου να μην εγκατασταθεί το συγκεκριμένο παράσιτο στο δέρμα τους. Επίσης, λόγω του γεγονότος ότι ορισμένοι εκπαιδευτικοί υπηρετούν και σε άλλα σχολεία, δόθηκε σύσταση για προληπτική αγωγή με λοσιόν και στο προσωπικό άλλων ειδικών σχολείων.

«Το σχολείο έκλεισε και άμεσα έγινε σχολαστική καθαριότητα από τις καθαρίστριες του Δήμου Χανίων, ενώ, στη συνέχεια, έγινε απολύμανση από συνεργείο εργολάβου» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αντώνης Βαρδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων. Οπως τόνισε αμέσως μετά, από την Παρασκευή ο δήμος βρισκόταν σε αναμονή σχετικής οδηγίας από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές σχετικά με το αν θα παραμείνει κλειστό το σχολείο και σήμερα, Δευτέρα, για πόσο διάστημα και για ποιον λόγο. Σύμφωνα με τον ίδιο, έως εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν αναφορές για δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ούτε για δεύτερο άτομο που να έχει αναφέρει συμπτώματα.

Την ίδια ώρα, το κρούσμα αντιμετωπίζεται με συστηματική αγωγή και ιατρική περίθαλψη, και ο μαθητής θα παραμείνει εκτός σχολείου έως την πλήρη ίαση. Η είδηση ότι παιδί που φοιτά σε ειδικό σχολείο των Χανίων διαγνώστηκε με νορβηγική ψώρα και το σχολείο του έκλεισε προσωρινά διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, προκαλώντας αναστάτωση στους γονείς μαθητών σε όλο τον νομό.


Νορβηγική: Η βαρύτερη και πιο μεταδοτική μορφή της νόσου

Η ψώρα δεν αποτελεί εξαφανισμένη νόσο. Δεδομένου ότι η μετάδοσή της γίνεται με παρατεταμένη επαφή, συνήθως εντοπίζεται σε κλειστές δομές ή ακόμα και σε κατασκηνώσεις, στρατόπεδα και μοναστήρια, σε μέρη, δηλαδή, όπου οι άνθρωποι είτε είναι σε στενή δερματική επαφή είτε μοιράζονται κοινά κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, καναπέδες, στρώματα κ.λπ.

Η νορβηγική ψώρα θεωρείται βαρύτερη και πιο μεταδοτική μορφή της νόσου, με αυξημένο φορτίο παρασίτων, που εμφανίζεται συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένα ή ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα ή Ατομα με Αναπηρία, με εκτεταμένη παρουσία δερματικών βλαβών (εκτεταμένη παρουσία εφελκίδων – υπερκερατωσικών πλακών, πεπαχυσμένων «κρουστών», λεπιών), που μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με σύντομη άμεση δερματική επαφή με τον πάσχοντα ή με επιμολυσμένα αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο πάσχων, όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα και έπιπλα.

Τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα της ψώρας είναι ο επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, και οι δερματικές εξανθηματικές βλάβες (συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες, σαν «σπιθουράκια»), που μπορεί να αφορούν μεγάλο μέρος του σώματος ή να περιορίζονται σε συνήθη σημεία προσβολής, όπως ανάμεσα στα δάχτυλα, στους καρπούς, στους αγκώνες, στις μασχάλες, στις θηλές, στη γεννητική περιοχή, στην οσφυική περιοχή (μέση), στην κοιλιακή χώρα, στους γλουτούς και στα γόνατα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα