Κέρκυρα: Η ώρα της αλήθειας για τους εφοριακούς!

Οι τέσσερις επίορκοι και ο λογιστής που εκβίαζαν επιχειρηματίες του νησιού απολογήθηκαν χθες στον ανακριτή

Ως αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι μαραθώνιες απολογίες των τεσσάρων επίορκων εφοριακών και του λογιστή της σπείρας, η οποία πραγματοποιούσε εκβιασμούς φορολογούμενων, δωροληψίες και χρηματισμό υπαλλήλων στην Κέρκυρα! Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έως το απόγευμα είχαν απολογηθεί μόνο οι δύο από τους κατηγορουμένους και αποφασίστηκε μικρή διακοπή.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν πως έχουν κληθεί για κατάθεση ακόμα ένας λογιστής και άλλοι υπάλληλοι της Εφορίας, καθώς και επαγγελματίες που εξαπατήθηκαν. Προχθές δόθηκε εντολή παύσης των εμπλεκόμενων εφοριακών από τα καθήκοντά τους και άρχισε διαδικασία για να τεθούν σε δυνητική αργία, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας βρέθηκε στην Κέρκυρα κλιμάκιο της ΑΑΔΕ, το οποίο κάνει σαρωτικούς ελέγχους τόσο για τις υποθέσεις των συλληφθέντων όσο και ευρύτερα σε βάθος πολλών ετών.

Ως εγκέφαλος του κυκλώματος που λειτουργούσε στα πρότυπα της εγκληματικής οργάνωσης της ΔΟΥ Χαλκίδας που πραγματοποιούσε εκβιασμούς σε βάρος επιχειρηματιών και απλών φορολογουμένων και η οποία εξαρθρώθηκε πριν από πέντε μήνες φέρεται ο υποδιευθυντής της Εφορίας Κέρκυρας. Μαζί με τους άλλους τρεις εφοριακούς και τον συγκατηγορούμενό τους λογιστή εκβίαζαν επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι είτε είχαν φορολογικά χρέη είτε δικαιούνταν επιστροφές από την Εφορία, ζητώντας τους χρήματα για να κάνουν τα «στραβά μάτια» ή να γίνει νωρίτερα η διαδικασία, αντίστοιχα.

Ο κατηγορούμενος λογιστής, ο οποίος φέρεται ότι είχε κομβικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, εντόπιζε καταστηματάρχες με ανοιχτές υποθέσεις και, στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος τους εκβίαζαν, ζητώντας τους να τους καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ, προκειμένου να τους παρέχουν διευκολύνσεις και να μην προχωρούν σε ελέγχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο σπίτι ελεγκτή εφοριακού βρέθηκε ειδική κρύπτη όπου έκρυβε 7.450 ευρώ! «Είχα ένα σοβαρό πρόβλημα με την επιχείρησή μου. Τότε μου ανέφεραν ότι θα το λύσω αρκεί να δώσω σε κάποιους εφοριακούς 50.000 ευρώ για τρεις μήνες. Ηταν αδύνατο να βρω τόσα χρήματα και δεν προχώρησα» αποκάλυψε ένα από τα θύματα της σπείρας που εξάρθρωσαν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. στην Κέρκυρα.

Τους κατέγραψε ο «κοριός»

Τους επίορκους εφοριακούς και τον λογιστή που κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης καθήκοντος και της εκβίασης «έκαψαν» οι συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της Αστυνομίας. Σε μία από αυτές ακούγεται ένας εκ των κατηγορουμένων να λέει μετά την εξάρθρωση της συμμορίας των εφοριακών στην Χαλκίδα: «Πρέπει να προσέχουμε εμείς, αυτοί ενεργούσαν επιπόλαια. Πρέπει να προσέχουμε».

Σε άλλη συνομιλία που είχαν ο φερόμενος ως αρχηγός με συλληφθέντα ελεγκτή ακούγεται ο δεύτερος να περιγράφει τις απειλές του προς έναν λογιστή: «Αν ακουστεί οτιδήποτε, λέω, και με εκθέσεις, δύο είναι οι επιπτώσεις. Πρώτη επίπτωση, λέω, να του βάλω (σ.σ.: στον πελάτη του) εντολή τα επόμενα χρόνια που είναι ο έλεγχος για όλα, θα τα ελέγξω. Η δεύτερη επίπτωση, του λέω, δεν θα ξαναπεράσεις την πόρτα της Εφορίας, έχεις κοπεί σαν λογιστής, τελείωσες. Αν εγγυηθείς και δεν ισχύσει, ξέχασε την Εφορία, του λέω. Ξηγημένα». Ενδεικτική του τρόπου δράσης του κυκλώματος είναι, τέλος, μια μαρτυρία που θέλει τον εγκέφαλο του κυκλώματος να έτρωγε σε μια ταβέρνα και να έδωσε εντολή στα μέλη της σπείρας να… τσακίσουν τον ιδιοκτήτη επειδή δεν τον κέρασε! «Με έχουν πλησιάσει κάποιες φορές… Απλά “να πιούμε έναν καφέ, ξέρεις τώρα…” μου έλεγαν» ανέφερε ιδιοκτήτης επιχείρησης που είχε μπει στο στόχαστρο των εκβιαστών πριν από εννιά χρόνια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα