Σάλος από την αποκάλυψη για το ίδρυμα-κολαστήριο

Η «Espresso» έφερε στο φως τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο κρατικό κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη

Σάλος έχει ξεσπάσει από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Espresso» για τις εικόνες ντροπής μέσα στο κρατικό κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη που παραπέμπουν σε ίδρυμα-κολαστήριο. Σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ αποκαλύπτονται συνθήκες “Νταχάου” με σκελετωμένους τροφίμους από την αφαγία, άλλους που δένονται με ιμάντες και άλλους που μένουν κλειδωμένοι σε κλουβιά γυμνοί επί ώρες λερωμένοι από τις ακαθαρσίες τους. Οι σχετικές φωτογραφίες που αποκαλύφθηκαν προκαλούν σοκ!

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρθηκε ότι δεκάδες τρόφιμοι ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, με τη διοίκηση και το προσωπικό να ανέχονται και να υποθάλπουν αυτήν την κατάσταση εδώ και χρόνια. Το «απόστημα» έσπασε τον Νοέμβριο του 2021 με τον θάνατο του 21χρονου Πάρη έπειτα από ξυλοδαρμό του, με φερόμενο ως δράστη έναν φροντιστή του ιδρύματος, ενώ ακολούθησε και δεύτερος θάνατος τροφίμου έναν μήνα αργότερα, πάλι ύστερα από ξυλοδαρμό.

Τότε διενεργήθηκε έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που διαπίστωσε στο πόρισμά της τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης δεκάδων τροφίμων, ανάμεσα στους οποίους και επτά παιδιά κάτω των 18 ετών. Ο τότε φροντιστής και η τότε διοίκηση του κέντρου αποθεραπείας παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Την περασμένη εβδομάδα άρχισε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κατερίνης η δίκη του 58χρονου φροντιστή για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης για τον ξυλοδαρμό του 21χρονου Πάρη που εξέπνευσε έπειτα από μία ημέρα από αιμάτωμα στο κεφάλι, ενώ χθες επρόκειτο να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης συνολικά 18 άτομα, υπάλληλοι και στελέχη του κέντρου, αλλά και δύο πρώην πρόεδροι του ιδρύματος, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης από συγκλίνουσα ενσυνείδητη αμέλεια από υπόχρεο διά παραλείψεως, άπαξ και κατά συρροή.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 5 Φεβρουαρίου έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο δικηγόρος του βασικού κατηγορουμένου, πρώην φροντιστή, που κατηγορείται ότι χτύπησε τον άτυχο νέο στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να ξεψυχήσει μία ημέρα μετά από αιμάτωμα. Η κατάσταση στο κολαστήριο παρά τα δικαστήρια όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά, όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο της «Espresso», οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ΑμεΑ προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και κάνουν τους πάντες να ανατριχιάσουν. Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο ίδρυμα επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων των παιδιών που φιλοξενούνται στο ίδρυμα «Αγιος Δημήτριος» Ολυμπία Κορδά σε δηλώσεις της μετά το δημοσίευμα.


Σιγή ιχθύος από την κυρία Ζαχαράκη που είχε επισκεφθεί τη δομή

Τις εικόνες ντροπής δεν είδε τον περασμένο Ιανουάριο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη κατά την επίσκεψή της στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης (ΠΑΑΠΑΘ) «Ο Αγιος Δημήτριος».

Η υπουργός είχε ξεναγηθεί τότε στις εγκαταστάσεις της δομής από την πρόεδρο του παραρτήματος δρα Μαριάννα Βιλδιρίδη Χατζητόλιου και μίλησε με περιθαλπόμενους, γονείς και εργαζομένους, βγάζοντας φωτογραφίες μαζί τους. Είδε από κοντά τους οικίσκους, το Κέντρο Ημέρας, το Φιλοξενείο, αλλά μόλις δύο από τα διαμερίσματα όπου μένουν οι τρόφιμοι. Αν και εργαζόμενος την προέτρεψε να επισκεφτεί και άλλα διαμερίσματα, ανάμεσα σε αυτά και αυτό με το ντροπιαστικό κλουβί όπου μένουν τρόφιμοι, η Σοφία Ζαχαράκη δεν πήγε. Πιθανόν δεν γνώριζε τι συνέβαινε. Αρκέστηκε να επισκεφτεί μόνο τα δύο διαμερίσματα που είναι σε καλύτερη κατάσταση στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης που κάνει η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα.

Το απίστευτο όμως είναι ότι μετά την αποκάλυψη του συγκλονιστικού ρεπορτάζ χθες από την «Εσπρέσσο» η υπουργός δεν αντέδρασε! Σιώπησε αντί να παρέμβει την ίδια στιγμή ζητώντας να διερευνηθούν τα πάντα. Παρόμοια σιωπή υπήρξε και από το καταγγελλόμενο ίδρυμα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι συνελήφθη κοιμώμενη ακόμα μία φορά η Δικαιοσύνη. Αλήθεια, κανείς εισαγγελέας δεν συγκινήθηκε από το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο με το σκελετωμένο παιδί; Κράτος και Δικαιοσύνη είναι τελικά τόσο ανάλγητοι στην Ελλάδα του 2024;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα