Πάνω από 1.000.000 € ζημίωσε το Δημόσιο η κομπίνα στο «Μεταξά»

Πόρισμα-καταπέλτης για το σκάνδαλο με τα χιλιάδες τεστ κορονοϊού που καίει τον ήδη καρατομημένο διοικητή Χαράλαμπο Τουμπέκη

Καταπέλτης» είναι το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το σκάνδαλο με τα χιλιάδες τεστ κορονοϊού στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», πολλαπλάσια από τα άλλα κρατικά νοσοκομεία, ζημιώνοντας το Δημόσιο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ έναν χρόνο μετά τα οικονομικά προβλήματα συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικά χειρουργείου και ο κίνδυνος αναβολής ή ματαίωσης χειρουργείων καρκινοπαθών.

Το πόρισμα καίει τον ήδη καρατομημένο διοικητή του «Μεταξά» Χαράλαμπο Τουμπέκη και τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου, που «έκοψαν» τιμολόγια ύψους τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ για PCR τεστ κορονοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Στο πόρισμα σημειώνεται πως το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» -αν και εξειδικευμένο νοσοκομείο και δεν ήταν νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας- βρέθηκε να διενεργεί χιλιάδες τεστ περισσότερα από μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας (ΥΠΕ), όπως το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και το Τζάνειο Νοσοκομείο.

Στις 298 σελίδες του πορίσματος οι ελεγκτές της γενικής διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνουν ότι το ποσό του καταλογισμού από τις απευθείας αναθέσεις και την οικονομική κακοδιαχείριση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ επιπλέον 500.000 ευρώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ποσών από την εταιρία που προμήθευε τα εργαστήρια του Νοσοκομείου «Μεταξά» με PCR test για τον κορονοϊό.

Οι καταλογισμοί των 500.000 ευρώ αφορούν 30 «ευρήματα» (επιμέρους τιμολογημένες δαπάνες), που προέκυψαν από τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στο γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά». Από τα ευρήματα αυτά προκύπτει πως, εκτός από από τον πρώην διοικητή, τα ποσά καταλογίζονται και σε ακόμα δύο διορισμένα μέλη του Δ.Σ., τα οποία φέρεται ότι έχουν ήδη παραιτηθεί, και σε ακόμα ένα -τρίτο αιρετό μέλος-, εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Οι ελεγκτές απέρριψαν τις αιτιάσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση και οδηγήθηκαν στον τελικό καταλογισμό του συνολικού ποσού, που αγγίζει τα 500.000 ευρώ, το οποίο καλούνται πλέον να επιστρέψουν οι εμπλεκόμενοι στα ταμεία του νοσοκομείου.Ηδη η έκθεση έχει διαβιβαστεί αρμοδίως στο υπουργείο, στη διοίκηση του «Μεταξά» αλλά και στον εισαγγελέα Πειραιά, για την απαγγελία αξιόποινων πράξεων σε βάρος των υπευθύνων.Παράλληλα, αναμένεται να διενεργηθεί ένορκη διοικητική εξέταση για τις πειθαρχικές ευθύνες των αρμοδίων.

Εξαφάνιση

Στο μεσοδιάστημα έχει εξαφανιστεί η προμηθεύτρια εταιρία που χορήγησε τα χιλιάδες διαγνωστικά τεστ, αλλά δεν εισέπραξε το ποσό των 500.000 ευρώ από το συνολικό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου… Υπενθυμίζεται πως μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, τον Σεπτέμβριο του 2023, ο τότε υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απομάκρυνε τον πρώην διοικητή του «Μεταξά» Χαρ. Τουμπέκη και ακόμα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου, ενώ καρατομήθηκε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, που είναι αιρετό μέλος του Δ.Σ.

Το σκάνδαλο με τα τεστ για τον κορονοϊό είχε αποκαλυφθεί έπειτα από καταγγελίες των εργαζομένων τον Σεπτέμβριο του 2023 για οικονομική κακοδιαχείριση, καθώς είχαν μείνει οι καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα και είχαν αναβληθεί οι χημειοθεραπείες τους. Ειδικότερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» είχε καταγγείλει πως στο ταμείο υπήρχαν μόνο 5.000 ευρώ για φάρμακα, την ώρα που οι μηνιαίες ανάγκες ξεπερνούσαν τα 3.500.000 ευρώ τον μήνα.


Χωρίς χειρουργικά εργαλεία οι γιατροί

Παρά το πόρισμα για το σκάνδαλο στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», η κατάσταση φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει έναν χρόνο μετά. Οπως αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη η «δημοκρατία», το «Μεταξά» δεν διαθέτει τα απαιτούμενα χειρουργικά εργαλεία, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος αναβολής ή ματαίωσης προγραμματισμένων χειρουργείων. Σύμφωνα με υπηρεσιακό e-mail που εστάλη στις 3 Οκτωβρίου 2024 από την προϊσταμένη του χειρουργείου προς τα αρμόδια τμήματα και γιατρούς, υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε υλικά χειρουργείου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα