Δύο νέες περιπτώσεις καταγράφηκαν σε Πάτρα και Νίκαια, με μικρά παιδιά που τραυμάτισαν συνομηλίκους τους!
Καθημερινότητα αποτελούν πλέον τα περιστατικά βίας ανάμεσα σε ανήλικα παιδιά, με τις διαδοχικές καταγγελίες που φτάνουν στις Αρχές να καταδεικνύουν όχι μόνο τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο, αλλά και την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων. Μέσα σε μερικές ώρες, τουλάχιστον δύο νέες περιπτώσεις καταγράφηκαν σε Πάτρα και Νίκαια, με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά, ηλικίας 10-15 ετών, που δεν δίστασαν να τραυματίσουν συνομηλίκους τους!
Το πρώτο συμβάν εκτυλίχθηκε το πρωί της Τετάρτης στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, όπου ένα κορίτσι και τρία αγόρια έβαλαν στο στόχαστρό τους μια συμμαθήτριά τους, ηλικίας 10 ετών. Ετσι, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος αποφάσισαν να την πλησιάσουν και με αστραπιαίες κινήσεις την τραυμάτισαν στο κεφάλι, προτού εκείνη προλάβει να αντιδράσει. Αμέσως, το παιδί διαμαρτυρήθηκε, όμως δεν δόθηκε έκταση και μόλις χτύπησε το κουδούνι οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους. Το ίδιο απόγευμα η μικρούλα ένιωσε αδιαθεσία και εκμυστηρεύτηκε στους γονείς της τι είχε συμβεί στο σχολείο, με αποτέλεσμα εκείνοι να τη μεταφέρουν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με σκοπό να υποβληθεί σε εξετάσεις.
Εντούτοις, μερικές ώρες αργότερα, η ΕΛ.ΑΣ. δέχτηκε καταγγελία για ακόμη ένα πιο ανατριχιαστικό συμβάν, αφού δύο μαθητές ηλικίας 14 και 15 ετών τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής, με αιχμηρά αντικείμενα, στην Πάτρα. Ολα ξεκίνησαν γύρω στις 06.30 το πρωί της Πέμπτης, στην πλατεία Πυροσβεστείου, όταν κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες ανήλικοι πιάστηκαν στα χέρια. Σύντομα τα αίματα άναψαν και δεν άργησαν να βγουν τα μαχαίρια, με συνέπεια οι δύο πιτσιρικάδες να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο Καραμανδάνειο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει έρευνα με σκοπό να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη στην πλατεία τα ξημερώματα της Πέμπτης. Στο πλαίσιο αυτό αναζητά μαρτυρίες και υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής.
Φλωρίδης: Οποιος εντοπίζεται με οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο θα διώκεται για οπλοφορία
Την πεποίθηση πως τα παιδιά που παραμελούνται συστηματικά από τους γονείς τους κινδυνεύουν να καταλήξουν στη φυλακή εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, με αφορμή τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας των ανηλίκων. «Η ιστορία της οπλοφορίας στην Ελλάδα με διάφορες δικαιολογίες παύει πλέον να υπάρχει» ανέφερε αρχικά, υποστηρίζοντας πως πάμε σε πλήρη αφοπλισμό των πάντων. Ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε σαφές πως οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο είναι όπλο, ενώ όταν εντοπίζεται κάποιος που έχει στην κατοχή του ανάλογο «εργαλείο» θα διώκεται πλέον για οπλοφορία. Παράλληλα, διευκρίνισε πως η κατοχή πυροβόλων όπλων και πιστολιών θα θεωρείται κακούργημα, ενώ ανέφερε ότι η ποινή που θα επιβάλλεται για την κατοχή όπλου δεν θα μπορεί να συγχωνευτεί με άλλη.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση έχουν δύο πλευρές. «Η μία είναι ότι θα πρέπει οι γονείς να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα στο μεγάλωμα των παιδιών τους, στη φροντίδα για αυτά και την εποπτεία που πρέπει να ασκούν. Αν δεν την ασκούν κατάλληλα και τα παιδιά τους είναι αδέσποτα, και για αυτόν τον λόγο κάνουν παράνομες πράξεις, οι γονείς θα αντιμετωπίσουν και αυστηρές ποινές» ανέφερε και συνέχισε: «Αν ο δικαστής έχει μπροστά έναν γονιό, κρίνει ότι παραμελεί εντελώς τα παιδιά του και αυτά προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταλήξουν στη φυλακή».
Οπως εξήγησε, στόχος είναι μια εθνική απόφαση, και μάλιστα πραγματοποιήθηκε και διυπουργική σύσκεψη για αυτό το θέμα. «Ο κύριος Χρυσοχοΐδης μάς παρουσίασε τα αποτελέσματα των συλλήψεων και είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Μιλάμε για 2.500 προσαγωγές. Το ερώτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι: θα πάμε μόνο με ποινές ή θα κάνουμε συνδυασμό παρεμβάσεων, που να μπορεί να σώσει τα παιδιά από την παραβατικότητα;» διερωτήθηκε, ενώ κλείνοντας έκανε λόγο και για τις αθλητικές δραστηριότητες: «Από τον περασμένο Φεβρουάριο, που ψηφίσαμε τον νέο Ποινικό Κώδικα, έχουμε προβλέψει τα παιδιά να εντάσσονται σε συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες. Είχαμε μια συνάντηση με το υπουργείο Αθλητισμού, και για το πρόγραμμα αυτό εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι μεγαλύτερες ομάδες της χώρας – Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Πανιώνιος. Είναι αναμορφωτικό μέτρο».