Στον Εύοσμο ιερή εικόνα της Παναγίας

Είναι γεγονός ιστορικής σημασίας, αφού η άνω των 1.000 ετών θαυματουργή Εικοσιφοίνισσα βγαίνει πρώτη φορά από το μοναστήρι

Τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, από το ομώνυμο μοναστήρι του Παγγαίου, και το ιερό λείψανο του αγίου Γεωργίου Καρσλίδη θα υποδεχθεί με όλες τις τιμές, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου. Η εικόνα της χαριτοβρύτου Υπεραγίας Θεοτόκου θα βρίσκεται για προσκύνημα από τους πιστούς στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον Εύοσμο, ως το απόγευμα της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου, ανήμερα την εθνική εορτή. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ημερών θα τελούνται ακολουθίες και θα διεξάγονται εκδηλώσεις.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για γεγονός ιστορικής σημασίας, αφού η άνω των 1.000 ετών εικόνα βγαίνει πρώτη φορά από το μοναστήρι της. Θα τη μεταφέρει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, συνοδεία μοναζουσών. Θα την υποδεχθεί στον Εύοσμο, στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Καραολή και Δημητρίου, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Από εκεί, με πομπή θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το ιστορικό αυτό μοναστήρι βρίσκεται στα όρια των νομών Σερρών – Καβάλας, χτισμένο στη βόρεια πλευρά του Παγγαίου όρους, σε υψόμετρο που φτάνει τα 750 μέτρα.

Η ίδρυση της μαρτυρικής μονής της Μακεδονίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. O άγιος Γερμανός, που ασκήτευε στην Ιερά Μονή Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό, εγκατέλειψε την Παλαιστίνη και ήρθε στη θέση Βίγλα του Παγγαίου το 518 μ.Χ., ύστερα από όραμα που είδε προερχόμενο από την Παναγία. Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο εκκλησάκι, ο άγιος Γερμανός αναζήτησε στο δάσος ένα ξύλο κατάλληλο για να εικονίσει τη Θεοτόκο, ως ένδειξη ευχαριστίας. Οταν το επεξεργάστηκε και το ετοίμασε, ξαφνικά το ξύλο ράγισε και ο άγιος λυπήθηκε και σκέφτηκε να το αφήσει. Τότε ένα «φοινικούν», υπέρλαμπρο δηλαδή, κοκκινωπό φως έλουσε το σχισμένο ξύλο και φάνηκε η Παναγία μας μαζί με τον Χριστό, και μια φωνή ακούστηκε να του λέει «Παιδί μου, ήλπισε, εγώ είμαι εδώ». Τη στιγμή εκείνη εντυπώθηκε η Παναγία πάνω στο ξύλο. Αυτό το φως έδωσε και το όνομα στην αχειροποίητο εικόνα Εικοσιφοίνισσα (είκοσι και φοίνισσα, φως).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα