Σέρρες: 11στο σκαμνί για τη φονική έκρηξη

Τον Φεβρουάριο η δίκη για την τραγωδία στο 9ο Δημοτικό, που στοίχισε τη ζωή στον 11χρονο μαθητή Βασίλη, όταν εξερράγη ο καυστήρας

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο συνολικά 11 υπεύθυνοι για τη φονική έκρηξη καυστήρα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, που στοίχισε τη ζωή στον 11χρονο Βασίλη και προκάλεσε τον τραυματισμό ακόμα δύο μαθητών. Η τραγωδία είχε γίνει στις 5 Δεκεμβρίου 2022, στις 12 το μεσημέρι, την ώρα του διαλείμματος των μαθητών του δημοτικού και ενώ ταυτόχρονα εκτελούνταν εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης του σχολικού συγκροτήματος. Το κακό έγινε όταν ένας τεχνικός πήγε να μετατρέψει τον κλασικό λέβητα του σχολείου σε γεωθερμικό.

Ο άτυχος Βασίλης, μαθητής της έκτης τάξης, και ακόμα δύο παιδιά της πρώτης και της τετάρτης τάξης ήταν στο πίσω μέρος του προαυλίου όταν από ανθρώπινο εγκληματικό λάθος σημειώθηκε έκρηξη του καυστήρα στο λεβητοστάσιο, με αποτέλεσμα κομμάτια τοίχου και μια μεταλλική πόρτα να εκσφενδονιστούν από το ωστικό κύμα σε απόσταση 30 μέτρων, να πέσουν πάνω στα παιδιά και να τα τραυματίσουν. Από τα χτυπήματα τραυματίστηκε θανάσιμα ο 11χρονος και ελαφρά οι δύο μικρότεροι μαθητές, ηλικίας 6 και 10 ετών. Το άτυχο παιδί θα ζούσε σήμερα αν οι εργασίες δεν εκτελούνταν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου, όταν το δημοτικό ήταν γεμάτο παιδιά. Επίσης, θα είχε αποτραπεί το μοιραίο, αν ο αρμόδιος υπάλληλος είχε κάνει σωστά τη δουλειά του.

«Ενοχοι υπάρχουν. Αυτό είναι δεδομένο. Εγινε κάποιο λάθος από ανθρώπινο χέρι» είχε δηλώσει, τότε, ο πρόεδρος των Συντηρητών Καυστήρων Σερρών Γιώργος Κοτσάνπαπας. Για την υπόθεση διενεργήθηκε έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών, που εντόπισε τις ευθύνες τόσο των αρμοδίων για τις εργασίες όσο και των υπευθύνων του σχολείου που επέτρεψαν να εκτελεστούν οι επικίνδυνες εργασίες στο λεβητοστάσιο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, με αποτέλεσμα να γίνει το μοιραίο. Επειτα από πολύμηνη έρευνα οι εμπλεκόμενοι έδωσαν εξηγήσεις, αλλά δεν έπεισαν τις δικαστικές Αρχές, οι οποίες παραπέμπουν σε δίκη τους υπευθύνους του σχολείου και του τεχνικού συνεργείου.

Αναλυτικά, παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών ο μηχανικός-επικεφαλής του εργοταξίου, ο υπεύθυνος του συνεργείου ηλεκτρολογικών εργασιών, έξι υπάλληλοι του Δήμου Σερρών, ο τότε διευθυντής του σχολείου, ο τότε διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και ένας συντονιστής εκπαιδευτικού έργου. Οι 11 κατηγορούμενοι θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης κατά περίπτωση για τα αδικήματα της έκρηξης από συγκλίνουσα αμέλεια, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, της ανθρωποκτονίας και των σωματικών βλαβών από συγκλίνουσα αμέλεια από υπόχρεο. Ολα τα αδικήματα αφορούν πράξεις σε βαθμό πλημμελήματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα